MLADINA Trgovina

Vasja Jager

19. 5. 2017  |  Mladina 20  |  Politika

Kučan v Moskvi

Kučan s Putinom na slavnostnem kosilu

Milan Kučan ob Vladimirju Putinu na slovesnosti v Kremlju ob počastitvi obletnice konca druge svetovne vojne.

Milan Kučan ob Vladimirju Putinu na slovesnosti v Kremlju ob počastitvi obletnice konca druge svetovne vojne.
© en.kremlin.ru

Proslava ob dnevu zmage nad nacisti, enem najpomembnejših praznikov v Rusiji, tudi letos ni minila brez slovenske udeležbe. Na posebno povabilo ruskega predsednika Vladimirja Putina sta se je udeležili delegaciji Zveze borcev NOB in Društva Slovenija-Rusija. Rusi so ju v Moskvo na lastne stroške prepeljali z državnim letalom.

»Šlo je za dejanje, s katerim se nam je Putin želel zahvaliti za topel sprejem pri Ruski kapelici na Vršiču lani poleti,« je povedal predsednik društva Saša Geržina, ki je celotno izkušnjo opisal kot »veličastno« in »veliko priznanje slovenskemu narodu«. Kot Putinovi gostje so člani obeh delegacij v Moskvi položili venca na grob neznanega vojaka, nato so se udeležili vojaške parade, po njej pa je sledil sprejem v Kremlju skupaj s tujimi diplomati in vrhom ruske politike.

Kljub pomenu ruskega povabila bi to v Sloveniji bržkone zbudilo veliko manj pozornosti, kot je je, če ne bi bil med 70 člani delegacij tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, sicer član Društva Slovenija-Rusija. Tako pa so novico pograbili mediji, naklonjeni njegovemu političnemu (in osebnostnemu) antipodu, predsedniku SDS Janezu Janši. Po njihovem je šlo »za pomemben obisk v občutljivih časih, ko komunisti počasi izgubljajo bitko za svojo resnico, zato se želijo na vsak način obdržati na oblasti, pomoč pa naj bi obljubil tudi Putin«. Ta naj bi bil s Kučanom »spletkaril« o ruskem vmešavanju v bližajoče se predsedniške volitve, pri čemer naj bi želela preprečiti ponovno izvolitev Janši ljubega Boruta Pahorja. Nobeden od piscev teh teorij njihove veljavnosti ni preveril pri samem Kučanu.

Ta je nad novim valom očitkov razočaran. »Špekulacije so milo rečeno neumne. Pisanje po teh portalih je nov dokaz ujetosti avtorjev v nove blokovske delitve, v katerih Slovenija izgublja suverenost. « Kučan je še dodal, da je s Putinom spregovoril le nekaj stavkov pri kosilu in kasneje med fototerminom. »Rekel mi je, da je bil zelo zadovoljen z lanskim sprejemom na Vršiču in da se bo potrudil, da bo Rusija na slovesnosti tudi letos ustrezno zastopana.«

Sicer pa Borut Pahor, proti kateremu naj bi po mnenju teoretikov zarote spletkarila nekdanji slovenski predsednik in vrh ruske politike, s slednjim nima slabih odnosov. Nasprotno, pred tremi meseci je bil na obisku v Rusiji in se je sestal s Putinom in ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevom, pa tudi s pravoslavnim patriarhom Kirilom. Med obiskom se je ustavil še v Sankt Peterburgu, kjer ga je sprejel guverner Georgij Poltavčenko; ta je ta teden Pahorju vrnil obisk.

Sicer pa so te dni poleg Kučana, partizanov in Društva Slovenija-Rusija v Moskvo potovali še drugi znani Slovenci. Z zgodovinskega vidika je vsekakor bolj kot Kučanova prisotnost v delegaciji, ki se je udeležila parade v ruski prestolnici, pomemben prvi obisk visokega predstavnika slovenske katoliške cerkve. Gre za celjskega škofa Stanislava Lipovška, ki se je na začetku tega tedna sestal z vrhom ruske pravoslavne cerkve. Ta se je s povabilom zahvalila za branje pravoslavne maše na lanski slovesnosti pod Vršičem, po Geržinovih besedah pa gre za »novo poglavje v zgodovini odnosov med obema verskima skupnostma«.

Nekdanji predsednik države je še povedal, da je ponosen, ker se je lahko udeležil moskovske slovesnosti. »Če se v Sloveniji še ne ve, na kateri strani smo bili v vojni, pa Rusi, Zveza borcev in Milan Kučan o tem nimamo nobenih dvomov.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.