MLADINA Trgovina

Izak Košir

19. 5. 2017  |  Mladina 20  |  Družba

Boj za Inde

Nekdanja tovarna naj bi dobila nova lastnika

Skvot INDE – kako dolgo še središče alternativnega dogajanja?

Skvot INDE – kako dolgo še središče alternativnega dogajanja?
© Kim Shine

Uporabniki nekdanje tovarne Inde v Kopru so zaskrbljeni, ker naj bi prostori, v katerih ustvarjajo, dobili nove lastnike. Na območju sta se pojavila človeka, ki trdita, da sta nova lastnika, čeprav uradnih dokumentov še nista pokazala. Po navedbah uporabnikov Indeja naj bi bil prvi kaskader Rok Cvetkov, ki naj bi želel tam postaviti filmski studio, drugi pa direktor podjetja KMK Box Valter Krmac, ki načrtuje, da bi tam imel proizvodnjo embalaže. Skvoterji o njunih namerah in svoji prihodnosti dobivajo različne namige. Eden od najverjetnejših naj bi bil, da jim bosta nova lastnika dovolila ostati v prostorih do konca poletja, Cvetkov pa naj bi jim bil celo obljubil nadomestne prostore nekje drugje.

A tu stvar postane zanimiva. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je pred časom postala pravnomočna lastnica nekdanje tovarne, javnega in uradnega obvestila, da naj bi bila našla kupce za prostore, ni objavila. V njej so povedali, da postopek prodaje še ni končan in ga ne morejo komentirati. Torej Cvetkov in Krmac, če je verjeti uporabnikom tovarne, očitno delata načrte na (za zdaj še) »tujem« ozemlju.

Krmac je v pogovoru povedal, da bodo pogodbo podpisali še ta teden, vpis v zemljiško knjigo pa načrtujejo prihodnji teden, ko naj bi vse skupaj postalo uradno. Potrdil je tudi, da na območju res že delajo načrte, saj želijo prostor zavarovati pred »narkomani«. Priklicati smo želeli tudi Cvetkova, a je bil po telefonu nedosegljiv.

»V dveh letih smo ustvarili zavidanja vreden in obširen program, povezali smo se z različnimi kolektivi, predvsem pa smo se povezali v skupnost, ki nam je dala moč, da smo ustvarili stvari, na katere si prej niti pomisliti nismo upali. V zasedenih prostorih se je zgodilo več kot 450 dogodkov, od tega 95 koncertov in več kot 370 drugih, med njimi lahko posebej omenimo solidarne večerje, razprave, razstave, filmske večere in športno-rekreacijske dogodke,« so zapisali člani kolektiva uporabnikov tovarne in poudarili, da je v pripravi tudi natančnejše poročilo o njihovem delu, ki bo v kratkem na voljo na spletni strani.

»Kar želimo poudariti tukaj in zdaj, je, da je Inde ne le za nas, temveč tudi za Koper kot mesto, za slovensko obalo in širšo regijo neizpodbitno pomemben,« so prepričani in dodajajo, da so v nekdaj hladne in mrtve prostore, kjer ustvarjajo »utopično realnost onstran dominantne družbe«, vrnili upanje in voljo. Uporabniki predvsem želijo, da njihovo zgodbo razumemo širše: »Če bi izgubili te prostore, jih ne bi izgubili le uporabniki UPI, ampak tudi vsi podporniki, ki redno zahajajo sem, izgubila bi jih kulturna scena v mestu in širši regiji, predvsem pa bi se izgubile številne pobude in zamisli, ki bi se oziroma se bodo lahko še rodile v prihodnosti. Izgubile bi se možnosti.«

Možnosti pa je treba in jih je vredno braniti, dodajajo. »Če smo bili iz ruševin sposobni ustvariti enega izmed najaktivnejših kulturnih prostorov na obali, smo sposobni tudi ruševine prihodnosti spremeniti v nekaj, za kar je vredno živeti in se boriti.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.