MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

19. 5. 2017  |  Mladina 20  |  Politika

Prerivanje za šankom

Javno zdravje v primežu komercialnih interesov

Alkohol je prejšnji teden naredil nov večji korak k vnovičnemu vstopu na športne prireditve. Na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo je bil predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola, ki ga je vložil poslanec SMC in predsednik Košarkarskega kluba Union Olimpija Jani Möderndorfer, sprejet z 11 glasovi ZA in zgolj enemu PROTI. Razprava v odboru je bila omejena na vse strokovnjake za javno zdravstvo in predstavnike nevladnih organizacij na eni ter predlagatelja na drugi strani, drugi člani odbora se (iz sramu?) niso oglašali.

Zakon, ki mu iz javnozdravstvenih razlogov nasprotuje tudi vlada, je ta teden dobil novega nasprotnika – Obrtno zbornico Slovenije. Seveda so njeni argumenti precej drugačni od argumentov drugih nasprotnikov. Predlog zakona poleg tega, da vnovič dovoljuje točenje piva in vina na športnih prireditvah, uvaja obvezno pridobitev dovoljenja upravne enote za točenje alkohola na vseh javnih prireditvah. Po mnenju obrtnikov to pomeni »oviranje proste gospodarske pobude in nepotrebno birokracijo ter dodatne stroške«. Po besedah Draga Delaluta, podpredsednika sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, so dodatna dovoljenja za gostince povsem nepotrebna, »saj smo že registrirani kot dejavnost za prodajo alkohola«. Prepričan je, da je osrednji namen zakona pobiranje pristojbin. »Dovoljenje bi bilo potrebno za vse prireditve, tudi recimo za koncert pihalnega orkestra.«

Nezadovoljni pa so tudi z določbo, ki bi organizatorjem prireditev podeljevala izključno pravico do točenja alkohola, saj to pomeni »nelojalno konkurenco in diskriminatorno obravnavo«.

Vrnitvi alkohola na športne prireditve sicer po Delalutovih besedah ne nasprotujejo, »menimo pa, da športa ne bi smeli reševati z alkoholom«. Predvsem pa so prepričani, »da bi morali dovoljenje za prodajo imeti zgolj pooblaščeni gostinci z dovoljenjem za opravljanje gostinskih storitev in prodajo alkohola«. Temu se reče pristaviti svoj kozarec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Staš Zgonik, Mladina

    Prerivanje za šankom

    V članku sem napačno navedel, da je bil izid glasovanja o predlogu novele zakona o omejevanju porabe alkohola na parlamentarnem odboru za zdravje 8 ZA in 6 PROTI. V resnici je ZA novelo zakona, ki vnovič dovoljuje točenje alkohola na športnih prireditvah, glasovalo 11 poslancev, PROTI pa le eden, predsednik odbora Tomaž Gantar, ker se mu »zdi najmanj ironično, da v nasprotju z vso strokovno javnostjo, tudi s... Več