Izak Košir

 |  Mladina 21  |  Družba

O nekritičnem pogledu na Thompsona

Kršena načela pravičnosti, odgovornosti, verodostojnosti in nepristranskosti 

Urednik, novinar Igor Pirkovič in njegov intervjuvanec Thompson

Urednik, novinar Igor Pirkovič in njegov intervjuvanec Thompson
© RTV

Prispevek, bolje intervju z zloglasnim hrvaškim pevcem Thompsonom, ki je bil objavljen v Tedniku in ga je opravil urednik oddaje Igor Pirkovič, je sprožil številne negativne odzive stroke in javnosti, gledalcev in gledalk. Očitali so mu predvsem nekritično obravnavo tematike pred koncertom v Mariboru, ki je bil nato na predlog policije odpovedan.

Pritožbe so romale tudi na naslov varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinke Todorovski, ki je poudarila, da se na televizijskih programih RTV Slovenija pričakuje še »odgovornejše« novinarsko ravnanje. Odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik misli drugače, še vedno stoji za Pirkovičevim prispevkom, za katerega pravi, da je bil v okvirih poklicnih meril. Kljub temu je dodala, da je bil prispevek o takšni pomembni temi narejen preveč površno.

Od njega so se distancirale tudi novinarke Tednika; prek objave na Facebooku so pojasnile, da se jim ne zdi pravično, da se odgovornost za prispevek pripisuje celotnemu uredništvu ustvarjalcev oddaje, saj je izključno avtorsko delo Igorja Pirkoviča. »Pri pripravi prispevka ni sodeloval nihče drug iz uredništva, prav tako nihče iz uredništva ni imel možnosti vplivati na vsebino prispevka,« so zapisale Jelena Aščić, Alenka Bevčič, Aleksandra Dežman, Saša Perpar, Anka Pirš in Vanja Kovač.

Ilinka Todorovski je v obrazložitvi, ki jo je predstavila ta teden na seji programskega sveta RTV Slovenija, zapisala, da je Pirkovič sicer ravnal prav, ko je intervjuvanca vprašal o kritikah glede njegovega »ustaštva«, poveličevanja nasilja itd., vendar napačno, ko se na odgovore ni odzval z nasprotnimi dejstvi, jih ni kritično ovrednotil, denimo s podvprašanji, navajanjem drugačnih dostopnih informacij, pevčevih zapisanih in izgovorjenih besed, posnetkov nastopov ali s predvajanjem izjav poznavalcev hrvaške družbene stvarnosti. »Žanr, za katerega se je avtor odločil (intervju z delnim povzemanjem vprašanj in odgovorov), ne bi smel biti ovira za celovit pristop; tako kot je avtor v uvod vključil svoje obzervacije o domači glasbeni sceni, bi moral v vezni tekst vključiti tudi druga (bistvena) dejstva,« je dodala varuhinja in poudarila, da so bila v Pirkovičevem prispevku kršena načela pravičnosti, odgovornosti, verodostojnosti in nepristranskosti.

Ilinka Todorovski je poročilo sklenila z besedami, da so bili kritični odzivi gledalcev upravičeni in da bi bilo nujno opraviti razpravo o prispevku in odnosu do poklicnih meril ter o razmerju med pravico do svobode govora in sovražnim govorom. Informativnemu programu TV Slovenija, vodstvu TV Slovenija in vodstvu RTV Slovenija priporoča, da spodbudi takšno razpravo, da o zadevi sprejme mnenje in s tem v zvezi ukrepa.

O morebitnih ukrepih glede Pirkoviča naj bi razmišljala tudi direktorica televizije Ljerka Bizilj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.