MLADINA Trgovina

Boštjan Napotnik

2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Konzum

Razsvetljenje nad Krškim

Tri lučke, Sremič

  • ocena: 4 / 5

Teletina

Teletina

Postrv

Postrv

Restavracija Tri lučke
Sremič 23
Tel.: 041 687 500
Restavracijski del kompleksa je ob četrtkih odprt od 12. do 21., ob petkih in sobotah od 12. do 22., ob nedeljah pa od 12. do 18. ure.

Ambient:
obnovljena ter v fascinanten sodoben prireditveni (poročni) center s hotelom, bazenom, kletjo in hudim razgledom do- in nadgrajena restavracija

Napitki:
resna klet s poudarkom na lokalcih (še posebej modri frankinji), zabavnimi presenečenji in čisto zmernimi pribitki

Dostopnost:
parkirnih mest je dovolj, objekt je prilagojen tudi za gibalno ovirane

Fino:
hrbet krškopoljca na žaru
rezine teletine

Ne tako fino:
sladica

Za pethodno degustacijo (+ otvoritveni prigrizek in presekovalni sorbet) računajo 38, za vinsko spremstvo pa 15 evrov.

»Upam, da bomo dobili kaj več kot vsak po eno lučko – pa naj bo regratova ali sladoledna,« se je z blago krulečim želodcem pridušal častni član tokratne imenu postojanke primerno zložene tričlanske Konzumove ogledniške ekipe. Pod poznopopoldanskim jasnim nebom je bila novokomponovana sremiška hacienda nad Krškim videti kot iz promocijskega letaka za ohceti in konference, s katerimi tu najpogosteje tudi polnijo blagajne. A to še zdaleč ne pomeni, da ne znajo suvereno in sproščeno porihtati želja in pričakovanj čisto navadnih restavracijskih gostov. Naš trio je bil benevolentne sorte – izbiro jedi je prepustil gostiteljem, se pri vinskem spremstvu strinjal z lokalno usmeritvijo in tako potisnil nos v silno dišečo Kosovo šmarnično peneče se vino, ki je bilo ob Kozinčevi na (cukrasto) belo zapeljani modri frankinji in avtorskem in sortnem Kozinčevem in Kerinovem sodelovanju (eden je prispeval chardonnay, drugi sivi pinot) ena od treh zanimivejših vinskih kapelj večera. Nekaj zanimivosti se najde tudi na krožnikih – osnovna špura Treh lučk je pri izbiri sestavin vezana na lokalni milje, pri obdelavi pa na všečno, sodobno in razmeroma ziheraško kuharijo. Krožniki so, tako kot ves plac, dizajnerski; kar nekaj je teksturiranih in črnih, s katerih hrana, predvsem pravilno skuhana zelenjava, kar sije. Tudi okusi večinoma štimajo, že začetna prigrizka – rezina rahlo dimljenega in lepo omaščenega krškopoljskega pršuta na opečencu ter ocvrtek iz telečje krače na zeliščni jajčni kremi – sta postavila visok standard; temu je nato uspelo slediti tudi na krompirjevi osnovi pripravljeni živo zeleni zeliščni kremni juhi, ki so jo opremili še s sladkastim pirejem iz peteršiljeve korenine in na koščke narezanimi prepraženimi potočnimi raki, ter rezinam rožnato pečene teletine z vršički špargljev, laski sladkaste marinirane čebule in jajčno kremo, ki smo jo spoznali že v pozdravu iz kuhinje. Najboljši krožnik večera bi pri Treh lučkah lahko bil kos krasne oranžne prekajene postrvi, pokapane s peteršiljevim oljem in postrežene s česnovim pirejem, na hitro sotiranimi stroki sladkega graha in ocvrtkom iz koruznega škroba, a podlaga vsemu naštetemu je bila bela polenta, ki so jo v želji po svilnati teksturi še pretlačili, vendar so šli v zgoščevanju predaleč, saj se je reč zlepila v kompakten, gumast blop. Pri glavnem krožniku smo v zapisnik vnesli še manjšo pripombo o ponavljanju elementov – še enkrat smo dobili ocvrtek iz krače, tokrat svinjske –, a je to ostalo v senci izjemne kostne omake, lepo zmehčanega in na žaru opečenega svinjskega hrbta ter simpatične ajvarske kreme iz rdeče paprike. Lepo posodobljen roštilj! Sladica nas – v nasprotju z vinsko kletjo in požirkom krasne viljamovke Zima – ni navdušila, predvsem zato, ker bo čas, da gostinski cukrpekarji prerastejo modo žličenja teksturno in aromatsko divergentnih strjenk, krem, moussov in sladoledov ter njih posipanje z razlupanimi biskviti (okej, drobljenci). Kljub temu naj na koncu obvelja misel, da je pri Treh lučkah lepo, okusno in prijetno.