STA

 |  Družba

Nagrajeni tudi fotografiji Mladininih sodelavcev

Podeljene nagrade na natečaju Slovenia Press Photo 2017. Med prejemniki sta tudi Mladinina sodelavca Matic Zorman in Matjaž Tančič.

Na sklepnem dogodku natečaja Slovenia Press Photo (SPP) so podelili nagrade za najboljše fotografije. Podelili so nagrade v kategorijah Šport, Novice, Ljudje, Narava in Kultura. Žiranti najboljše fotografije in foto zgodbe niso izbrali, saj naj bi bile fotografije pod pričakovanji žirantov, njihovi opisi pa površni, so sporočili iz Zavoda SPP.

Predvideni glavni nagradi za najboljšo fotografijo in foto zgodbo natečaja so na sklepnem dogodku v Cankarjevem domu tako podelili najboljši fotografiji in foto zgodbi v kategoriji Novice in s tem počastili svojo zavezo novinarski fotografiji. Nagrado sta prejela Andrej Gubič za fotografijo Drugi dan v Kemisu, fotograf Matic Zorman pa je avtor zmagovalne foto zgodbe v kategoriji Novice.

Odločitve, da letos ne izberejo fotografije in foto zgodbe leta, žiranti niso sprejeli zlahka, vendar ne bi bilo prav, če bi sprejeli kompromis. S tem bi predstavili napačno sliko in spodkopali status priznanj. Sploh v času, ko je novinarstvo pod tolikšnim pritiskom, preiskavo, kritiko in v negotovosti, je bolj kot kdaj koli prej nujno, da novinarji blestijo in vzdržujejo visok standard, so žiranti zapisali v pismu sodelujočim in drugim slovenskim poročevalcem v upanju, da jih to spodbudi k bolj celostno kakovostnim prijavam.

V kategoriji Šport je nagrado za fotografijo prejel fotograf Matic Ritonja s fotografijo Kolesarji v kolesarskem parku, foto zgodba v tej kategoriji ni bila izbrana. V kategoriji Narava pa so podelili nagrade za fotografijo Zamrznjeno Blejsko jezero fotografu Andreju Tarfili, fotografinji Almiri Ćatović za fotografijo Srčna pot v gozd Stražun v Mariboru, za foto zgodbo pa je nagrado v tej kategoriji prejel Matjaž Krivic za fotografijo Industrija Pridobivanja litija na solnih ploščadih v Salar de Uyuniju v Boliviji.

V kategoriji Ljudje sta nagrado in plaketo prejela fotografa Matjaž Tančič za fotografijo Rdeči (komunistični) turizem v Yananu na Kitajskem in Almira Ćatović za fotografijo Zgodba o Silvi, 63, ki je preživela raka na dojki in kot aktivistka podpira obolele z rakom. V kulturni kategoriji pa sta nagrado za fotografijo in foto zgodbo prejela fotografa Saša Huzjak za fotografijo Urbana koregrafija Zelena miza Mateje Bučar na Poštni ulici v Mariboru in Matjaž Tančič za fotografijo Ilegalni novoletni punk koncert v predmestju New Yorka.

Žirijo so sestavljali svetovno priznani fotografi in novinar, ki so večino svojega življenja posvetili delu in poročanju z najbolj perečih svetovnih žarišč na Bližnjem vzhodu, jugovzhodni Aziji, Afriki, Latinski Ameriki in na Balkanu - Jon Swain, Enrico Dagnino in Darko Bandić ter Zohra Bensemra.

Izbrana zmagovalna dela natečaja bodo tudi objavljena v prihajajoči izdaji Sobotne priloge Dela. Po razglasitvi je sledilo odprtje razstave zmagovalnih del v Mali galeriji Cankarjevega doma, kjer bodo fotografije na ogled do 25. junija, so sporočili iz Zavoda SPP.

Zavod za promocijo fotografije SPP Festival Slovenia Press Photo že vse od leta 2009, od tedaj so gostili odmevna imena s področja fotonovinarstva, razstave mednarodno uveljavljenih agencij in fotografov, izobraževalne delavnice, predavanja in okrogle mize ter ponudili odskočno desko in mednarodno priznanje nekaterim slovenskim fotografom. Osrednji del Festivala Slovenia Press Photo je natečaj dokumentarne in novinarske fotografije, so še sporočili iz Zavoda SPP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.