MLADINA Trgovina

Modra življenja so pomembna

Lik brezkompromisnega zunajzakonskega morilca na uniformah slovenskih policistov, čeprav s plemenitim ciljem spomina na umrlega tovariša, pošilja napačno sporočilo

Smrtna glava in slovenska zastava v črno-beli izvedbi na uniformi enega od policistov, 29.6., Kongresni trg, Ljubljana.

Smrtna glava in slovenska zastava v črno-beli izvedbi na uniformi enega od policistov, 29.6., Kongresni trg, Ljubljana.
© Borut Krajnc

Ko so policisti na nedavni prireditvi Svetlane Makarovič na Kongresnem trgu v Ljubljani skrbeli za varnost, je bilo moč na uniformah nekaterih predstavnikov specialne enote opaziti smrtno glavo oziroma lobanjo, pa tudi slovensko zastavo v nenavadni, črno-beli izvedbi. Gre za smrtno glavo, logotip stripovskega antijunaka Punisherja, ki brez postavljanja vprašanj, sojenja in po lastni presoji pobija domnevne zločince. Čemu se je Punisher znašel na prsih slovenskih policistov, ki naj bi počeli prav nasprotno – kršitelje zakonov in tudi vse druge obravnavali v skladu z jasnimi pravili, ki jih postavlja zakon?

S Policijskega sindikata Slovenije so sporočili, da v smrtni glavi ne gre prepoznati negativnega predznaka, pač pa »zgolj pietetno in simbolno gesto sodelavcev pri obeleževanju spomina na policista Igorja Mauserja (PP Ljubljana Vič), ki je pri opravljanju službenih dolžnosti tragično izgubil življenje na ’Ižanki’ 4. 7. 2015, ko se je v intervencijsko vozilo policije na nujni vožnji namerno zaletel storilec«. Čeprav smrtna glava na prsih policista še najbolj spominja na simbol ameriške motociklistične znamke Harley Davidson, naj bi dejansko predstavljala znak Punisherja, kar so potrdili tudi v omenjenem sindikatu. Punisherjev znak sicer uporabljajo tudi nekdanji sodelavci umrlega policista, ko gre za spominske dogodke nanj; med njimi je bil tudi Mavsov tek, ki se je odvil istega dne kot omenjena prireditev.

Lik stripovskega antijunaka Punisherja oziroma brezkompromisnega morilca, maščevalca, se je znašel na uniformah slovenskih policistov.

Če kljub notranjim pravilom, ki policiji prepovedujejo nošenje neuradnih simbolov, policisti to storijo v spomin na padlega tovariša, se to ne zdi zares sporno. Pravzaprav bi do tega morali imeti pravico, prostor na uniformi, kjer lahko to storijo v skladu z notranjimi pravili. Težavo pa lahko predstavlja simbol, ki si ga pripnejo. In simbol Punisherja je brez dvoma simbol z najbolj negativnim predznakom med vsemi »pozitivnimi« stripovskimi junaki – torej med liki, ki niso stripovski zlobneži, ki pobijajo vse po vrsti, pač pa tistimi, ki obračunavajo z domnevno slabimi ljudmi, zločinci. A mimo zakona. Če bi namreč Punisher živel v resničnem svetu oziroma bi tako kot on ravnali denimo policisti, bi bilo med »domnevnimi« zločinci, ki jim je Punisher »odredil« smrtno kazen, brez dvoma tudi precej nedolžnih ljudi.

Uporaba Punisherjevega znaka na uniformah, opremi, orožju in vozilih oblastnih represivnih organov, kot sta policija in vojska, sicer ni nič novega. Na to se je pred časom odzval tudi njegov ustvarjalec Gerry Conway, ki je Punisherja prvič narisal leta 1974 kot enega izmed »slabih fantov«, s katerimi se spopade Spiderman. Conway je večkrat poudaril, da se zaradi uporabe Punisherjevega znaka na tak način počuti nelagodno, saj je sam vedno zagovarjal mirno reševanje sporov in tudi glede svojega stripovskega lika meni, da »ne spada med dobre fante«.

Punisherjev znak na policijskih avtomobilih v Kentuckyju. S pripisom rasističnega slogana »Blue lives matter«.

Punisherjev znak na policijskih avtomobilih v Kentuckyju. S pripisom rasističnega slogana »Blue lives matter«.

Eden prvih širši javnosti znanih primerov uporabe logotipa Punisherja se je zgodil v ameriški vojski. Uporabljal ga je ameriški ostrostrelec Chris Kyle s svojo enoto v Iraku. Kyle je o tem v svoji avtobiografiji, po kateri je bil posnet film American sniper, med drugim zapisal: »Vsem se nam je zdelo kul, kar počne Punisher: popravlja krivice, ubija barabe, zločinci se ga bojijo. In za vse to smo se zavzemali tudi mi. Zato smo prevzeli njegov simbol – lobanjo. Nasprejali smo jo na naše hummerje, opremo, čelade in puške. In nasprejali smo jo na vsako hišo oziroma zid, kjer smo jo le lahko. Hoteli smo, da ljudje vedo, da smo tu in jih želimo zjebati.« Danes, skoraj deset let kasneje, Punisherjev znak najdete povsod v Iraku, postal je nekakšen simbol boja proti borcem t. i. »Islamske države«. Najbolj zvesto ga uporabljajo šiitske milice, ki so bile v preteklosti večkrat obtožene ropanja mest, požiganja domov in umorov v svojem boju zoper ISIS. Tudi nekatere iraške varnostne sile, ki ga uporabljajo, so že doživele tovrstne obtožbe.

Punisher v stripovski izvedbi – »Ker nisem mogel obvarovati svojega otroka pred pošastjo, sem sam postal pošast …«

Punisher v stripovski izvedbi – »Ker nisem mogel obvarovati svojega otroka pred pošastjo, sem sam postal pošast …«

Punisherjev znak so pred leti prišili na uniforme tudi pripadniki norveških posebnih enot v spomin na padlega kolega (z vzdevkom Jokke), s pripisom: »Jokke, nikoli ne bomo pozabili.« Znak so morali pozneje odstraniti, saj so v vrhu norveške vojske presodili, da ne sodi na vojaške uniforme.

Najbolj nedavno pa se je Punisherjeva lobanja kot znak oblastnih represivnih enot pojavila na pokrovu motorja policijskih avtomobilov v vzhodnem Kentuckyju v ZDA s pripisom slogana »Blue lives matter« (modra življenja so pomembna). Slogan uporablja istoimensko gibanje, ki se zavzema, da bi bili napadi na policiste uzakonjeni kot kazniva dejanja s »sovražnim namenom«. Gre za gibanje z vprašljivim, rasističnim svetovnonazorskim predznakom; ustanovljeno je bilo kot odgovor na gibanje »Black lives matter«, ki opozarja na policijsko nasilje nad temnopolto skupnostjo. Policija v Kentuckyju je nato Punisherjev znak odstranila s svojih policijskih vozil, saj so se znašli pod pritiskom javnosti, da simbol hladnokrvnega morilca, ki deluje zunaj zakona, pač ne more biti hkrati tudi simbol policije.

Punisherjev znak na čeladi enega izmed pripadnikov iraških varnostnih sil, kjer je postal nekakšen simbol boja proti teroristični organizaciji Islamska država.

Punisherjev znak na čeladi enega izmed pripadnikov iraških varnostnih sil, kjer je postal nekakšen simbol boja proti teroristični organizaciji Islamska država.

Tu pa se spet pojavijo podobnosti z aktualno slovensko zgodbo. Nekateri policisti so na omenjenem dogodku na Kongresnem trgu na prsih nosili slovensko zastavo v črno-beli izvedbi. Ameriška zastava v črno-beli izvedbi je namreč simbol gibanja »Blue lives matter« … Z vrha slovenske policije so sporočili, da »znak z mrtvaško glavo, ki ga je nosil policist na prireditvi v Ljubljani, ni simbol ali oznaka policijske enote v Sloveniji in ga policist ne sme namestiti na uniformo oz. balistični jopič«. Dodajajo, da policist na uniformo ne sme samoiniciativno namestiti niti nobenega »drugega znaka, kot ni opredeljen v aktih, ki določajo policijsko uniformo in njeno nošenje. Če policist nosi uniformo v nasprotju s predpisi, ga nadrejeni na to opozori in naroči, da napako odpravi. Če policist tega ne stori, lahko zoper njega uvede disciplinski postopek oz. drug delovnopravni ukrep ali mu v skladu s pravili policije prepove začetek oz. nadaljevanje opravljanja dela.« Policijska uprava Ljubljana, pravijo, je seznanjena z dogodkom in ve, da je policist posebne policijske enote v času varovanja omenjene prireditve na uniformi nosil dodatek, ki ne sodi k njej, ni predpisan in ga je samovoljno namestil. »V zvezi s tem so že bili uvedeni postopki, v katerih se ugotavlja kršitev in odgovornost s področja delovnopravne zakonodaje. Po vseh zbranih ugotovitvah bo uveden ustrezen ukrep.« Enako velja tudi za slovensko zastavo v črno-beli izvedbi, ki so jo nosili nekateri policisti, čeprav na uniformi ni dovoljena. Zastava v tej izvedbi sicer je tipizirana in je del policijske uniforme v določenih primerih, vendar je dovoljena za primer nošenja neke druge vrste uniforme in za povsem drugačno policijsko enoto. »V policiji dosledno zagovarjamo stališče, da sme policist uporabljati samo predpisane znake, zato bodo v nadaljevanju izvedeni vsi ukrepi, da do tega ne bo več prihajalo oziroma da bodo policisti spoštovali določbe uredbe o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije,« zaključujejo na policiji.

V vrhu policije (za zdaj) simbol maščevalca na uniformi slovenskega policista uradno jemljejo zgolj kot kršitev uredbe o uniformi in oznakah v policiji.

Vrh slovenske policije bi moral v primeru policista s smrtno glavo na prsih nujno prepoznati tudi očitno potrebo policistov policijske postaje Vič po določeni obliki samoorganiziranja, ne glede na to, kaj je zanj pravi razlog, in ne zgolj kršitve uredbe o uniformi, oznakah in simbolih policije. Samoorganiziranje v represivnih organih, zlasti če se dogaja pod simbolom maščevanja (kar lik Punisherja nedvomno predstavlja), je gotovo nujno spremljati in preprečevati, preden policisti dobijo vtis, da je njihova »organizacija« znotraj organizacije uspešnejša, bolj učinkovita in varnejša od organizacije, ki ji v osnovi pripadajo. In preden se poistovetijo z metodami dela, ki so v nasprotju s tistimi, ki jih policiji – z razlogom – zapoveduje zakon. Stripovski lik, ki so ga izbrali za svojega nekateri policisti, deluje v neposrednem nasprotju z vsemi zapovedmi, po katerih bi morala delovati policija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Peter Petrovčič, Mladina

    Popravek

    V prejšnji številki Mladine sem v članku »Modra življenja so pomembna« sindikalna pojasnila napačno pripisal Policijskemu sindikatu Slovenije. Šlo pa je za pojasnila Sindikata policistov Slovenije. Za napako se vsem prizadetim opravičujemo.  Več