MLADINA Trgovina

Zasebniki pod krinko demokracije

Tednik Mladina, ki ga že desetletja redno in skrbno prebiram, je objavil zanimiv zapis izpod peresa novinarja Boruta Mekine o tem, kako zasebni koncesionarji v zdravstvu za uresničevanje svojih interesov izrabljajo civilne družbene organizacije. Pri tem se ne gre nobenih skrivalnic, pač pa direktno opiše konkretni primer Društva na srcu operiranih Slovenije. A na žalost povsem napačno navaja priimek predstavnika tega društva, ki ni Franci Gerber, pač pa Franci Gerbec in ki je samo član Društva na srcu operiranih. Njegov predsednik je namreč še vedno Bojan Petek. In Franci Gerbec je po navedbah novinarja Mekine na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo zagovarjal podjetniško iniciativo v zdravstvu. Pisec ne pozabi dodati podatka, da je gospod Gerbec tudi član Upravnega odbora Društva za zdravje naroda. Na žalost tega zagovora nisem poslušal in ga ne poznam, poznam pa Društvo na srcu operiranih, katerega član sem že nekaj let. Predsednik Bojan Petek zelo dobro opravlja svoje delo, društvo pa nas res tekoče in izčrpno obvešča o vseh aktivnostih. Zato sem z njegovim delom zelo zadovoljen in vodstvo podpiram. Bojan Petek ureja tudi našo strokovno revijo Utrip srca.

Naše društvo opravlja plemenito poslanstvo, o tem ni nobenih dvomov. In to kljub temu, da smo v omenjenem članku prebrali očitek, da je tako kot Društvo za zdravje naroda registrirano na istem naslovu v Ljubljani, kjer je tudi sedež drugega največjega zdravstvenega podjetja v Sloveniji, MC Medicor, z 8,6 milijona letnega prometa. MC Medicor obe društvi tudi podpira in se preko njiju reklamira. Kaj pa je pri tem narobe? Najbrž nič,  sploh, ker MC Medicor kakšne posebne reklame sploh ne potrebuje. Njihova najboljša reklama so visoke strokovne reference in splošno zadovoljstvo bolnikov, med katerimi sem že 15 let tudi sam. In to več kot zadovoljen, saj sem vedno deležen ažurne, strokovne, poglobljene in človeško prijazne obravnave, kakršne marsikje pogrešamo. Strinjam se z vsemi tistimi, ki storitve MC Medicor in njegove ustanoviteljice akad. prof. dr. Marjete Zorc, podpirajo. Veliko nas je in vsi smo hvaležni osebju v Ljubljani in Izoli za vrhunske zdravstvene usluge in kakovostne storitve. Še dobro, da jih imamo in da lahko srčni bolniki dobimo storitve, kakršne bi morale biti v vseh zdravstvenih ustanovah. Moje izkušnje so skratka izredno pozitivne. Srčno upam, da bo akad. prof. dr. Marjeta Zorc, katero tudi osebno izredno cenim kot odlično kardiologinjo in plemenito žensko dobrega srca in širokega duha, še naprej uspešno razvijala dejavnost tega MC. Če ji lahko pri zavzetem delovanju v dobro in za koristi bolnikov pomagamo tudi člani obeh društev, bom pri tem kot član Društva na srcu operiranih z veseljem in v okviru možnosti sodeloval. Ne glede na kritiko tednika Mladina, da naj bi dr. Zorčeva svoje interese veliko bolj legitimno izražala posredno, preko »domnevno samoniklo organiziranih državljanskih pobud«.

Naše društvo ni nič samoniklo organizirano, pač pa je društvo, ki je nastalo in bilo zakonito ustanovljeno na osnovi interesov množice bolnikov, ki smo bili enkrat ali večkrat operirani na srcu in smo našim zdravnikom hvaležni, da še lahko živimo. Ne samo predanemu osebju v MC Medicor, pač pa mnogi starejši člani in društveni kolegi tudi strokovnjakom v UKC Ljubljana ali

Maribor. Vrhunska storitev je pač vrhunska storitev in če je pri vsem skupaj še veliko človeške topline in osebnega na vsakem koraku prijaznega odnosa, kakršen veje iz osebja MC Medicor v Ljubljani in Izoli, je počutje nas srčnih bolnikov toliko boljše. Da o občutku varnosti in zaupanja ne govorimo posebej. Kdor tega ni doživel, ne more razumeti hvaležnosti za odlično opravljeno delo. Zato zaključujem – hvala MC Medicor in hvala akad. prof. dr. Marjeti Zorc! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.