MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

14. 7. 2017  |  Mladina 28  |  Družba

Premajhen korak...

... v pravo smer

S prvim januarjem leta 2019 na blagajnah slovenskih trgovin ne bo več mogoče dobiti brezplačnih plastičnih vrečk. Ne samo v živilskih trgovinah, kjer so vrečke povečini že danes plačljive, tudi na primer v vseh trgovinah s tekstilom, kjer nam jih zdaj praviloma podarijo.

Brezplačne tanke plastične vrečke, ki so bile včasih samopostrežno na voljo pri vseh blagajnah živilskih trgovin, so v zadnjih letih izginile. V Mercatorju so jih na primer ukinili leta 2010. In poraba teh vrečk se je v letu pozneje zmanjšala za 15 odstotkov, v drugem letu pa že za 70 odstotkov. »Zaposleni imajo navodila, da so te vrečke namenjene le za nepredpakirana živila in ko je njihova uporaba smiselna, recimo pri zamrznjenih živilih, ali potrebna zaradi na primer higienskih razlogov. Se pa še vedno zgodi, da kak kupec tanko ločevalno vrečko pričakuje ali celo zahteva. V takih primerih zaposleni poskusijo s prijaznim pojasnilom, sicer vrečko kupcu dajo. Do uveljavitve nove uredbe se nanjo namreč ne moremo sklicevati.«

Za trgovine z živili se pravzaprav ne bo veliko spremenilo. Uredba, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden, še naprej dovoljuje uporabo tankih plastičnih vrečk za nepakirana živila, na primer na oddelkih sadja in zelenjave. Edina pomembna sprememba, ki čaka trgovce, je odstranitev brezplačnih vrečk na samopostrežnih blagajnah.

Prav ohranitev tankih vrečk na oddelkih sadja in zelenjave najbolj moti ekologe. »Te vrečke dejansko predstavljajo največjo težavo,« pravi Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. Zaradi tankosti jih je zelo težko reciklirati, poleg tega jih praviloma uporabimo samo enkrat. »Šele če bi te vrečke postale plačljive ali pa bi jih popolnoma umaknili, bi prišlo do vidnih pozitivnih sprememb.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.