MLADINA Trgovina

Grega Repovž

14. 7. 2017  |  Mladina 28  |  Politika

Dobrodošli v peklu!

Zgodba se je ponovila. Kot bi se znašli v letu 2001, v italijanski Genovi, na takratnem srečanju G20, nasilje, goreči avti in izropane trgovine, izjalovljeni mirni protesti. A tudi tokrat je bil provokator na drugi strani.

Koliko konjenikov je potrebnih, da premagaš sedeče protestnike?

Koliko konjenikov je potrebnih, da premagaš sedeče protestnike?
© Profimedia

Zdelo se je, da smo priča nekemu premiku, premiku v glavah. Da je po letih državljanskih in civilnih pobud kritika globalizacije dosegla tudi politične elite. Že ko je prišla napoved, da se bo nemška kanclerka Angela Merkel udeležila sklicanega srečanja nevladnih organizacij C20, ki je potekalo prav tako v Hamburgu, vendar že 18. in 19. junija, je bilo to razumljeno kot znak razuma. A še presenetljivejše so bile njene izjave na samem srečanju. Merklova je tam dejala, da v središču gospodarske politike ne sme biti več »preprosto le rast«, temveč »trajnostna, vključevalna rast«. Odprtost trgov je pridobitev, vendar je dodala: »Pri globalizaciji ni nič popolno.«

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.