MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

14. 7. 2017  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Film

Družinska banda

Mes trésors, 2017, Pascal Bourdiaux

proti

Misija nemogoče.

Jean Reno po dolgih letih sklene, da bo s hčerkama (Reem Kherici & Camille Chamoux) preživel malce »kakovostnega časa«. Problem je le v tem, da ga hčerki nista še nikoli videli. Še huje: njegovi hčerki nista niti sestri, temveč polsestri. Še huje: druga za drugo sploh nista vedeli. Še huje: njun oče – ja, Reno – je uradno mrtev. Vsaj tako pravi policija – umrl je med veliko krajo zelo dragocene Stradivarijeve violine. Še huje: zdaj pripravlja »last job« – krajo še dragocenejše Stradivarijeve violine, ki bo očitno nova Misija nemogoče, kajti Reno je mojster maske, francoski derivat Ethana Hunta (Tom Cruise).

Kar je – glede na to, da je bil Reno v De Palmovi Misiji nemogoče Huntov asistent – tako patetično, da tole komedijo, ki slavi dokapitalizacijo družinskih vrednot, prelevi v garažno poležavanje na plaži. Da publika ne bi dehidrirala, so priloženi posnetki francoskih Alp. Kot da bi hoteli parafrazirati slikarja (Frane Milčinski), ki v Čapovi Vesni pojasni: Pozimi gre bolj v promet Dalmacija, poleti pa gredo bolj v promet Alpe!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.