MLADINA Trgovina
»Unija se mora odločiti«

Justin Trudeau, kanadski premier

Justin Trudeau o prosti trgovini, podnebnih spremembah in kočljivem odnosu z glasno južno sosedo – Združenimi državami Amerike pod Donaldom Trumpom

Justin Trudeau na odru koncerta Globalni državljan v Hamburgu, ob robu srečanja G20

Justin Trudeau na odru koncerta Globalni državljan v Hamburgu, ob robu srečanja G20
© Profimedia

Justin Trudeau, star 45 let, je poldrugo leto kanadski premier in pravo nasprotje Donalda Trumpa. Pritegne ljudi, ne kaže strahu, je zabaven in svobodomiseln. Zagovarja prizadevanja za omejitev podnebnih sprememb in priseljevanje; ko je Trump napovedal gradnjo zidu na meji z Mehiko, je Trudeau dejal, da so v Kanadi tujci dobrodošli. Zagovarja tudi prosto trgovino in je začel zahteven proces sprave s kanadskimi domorodnimi prebivalci. Polovica članov njegovega kabineta je žensk, ko so ga vprašali, kakšen je razlog za to, je odgovoril z znamenitimi besedami: »Because it’s 2015.« (Ker smo leta 2015.) 

Je najstarejši od treh sinov Pierra Trudeauja, ki je bil kanadski premier med letoma 1968 in 1979 ter od leta 1980 do 1984. Mali Justin se je igral v vladni četrti v Ottawi in morda je prav zato danes tako samozavesten in nikoli niti najmanj živčen. Njegov nastop spominja na nastop Baracka Obame, le da kanadski premier tvega več: norčuje se iz samega sebe, nosi pisane nogavice, med predvolilnim bojem je boksal – kar bi mu seveda lahko prineslo tudi modrice ali celo nokavt.

Po študiju (pedagogike in književnosti) je poučeval francoščino in spoznavanje družbe, bil je učitelj dramske igre in v letovišču Whistler blizu Vancouvra učitelj deskanja na snegu.

Gospod premier, pol sveta vas vidi kot Trumpov antipod. Imate vseeno kaj skupnega z ameriškim predsednikom?

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.