Urša Marn

 |  Mladina 31  |  Politika

Narobe svet

Številna podjetja domnevno zaman iščejo nove delavce. A zakaj na trgu dela nočejo delovati tržno in ponuditi boljše plače in delovnih razmer?

Stavka zaposlenih v tovarni Volkswagen vv  BBrraattiissllaavvii  na Slovaškem jjuunniijjaa  lleettooss..  Povprečna plača vv  VVoollkksswwaaggnnoovvii  tovarni na Slovaškem je že pred stavko znašala 1800 evrov, kar je skoraj 300 evrov več od povprečne plače v Revozu. Po šestih dneh pogajanj jjee  ssiinnddiikkaattoomm  uspelo doseči 14,1-odstotni dvig plač.

Stavka zaposlenih v tovarni Volkswagen vv BBrraattiissllaavvii na Slovaškem jjuunniijjaa lleettooss.. Povprečna plača vv VVoollkksswwaaggnnoovvii tovarni na Slovaškem je že pred stavko znašala 1800 evrov, kar je skoraj 300 evrov več od povprečne plače v Revozu. Po šestih dneh pogajanj jjee ssiinnddiikkaattoomm uspelo doseči 14,1-odstotni dvig plač.
© Profimedia

Trgovina je ena največjih gospodarskih dejavnosti v Sloveniji: zaposluje 79 tisoč delavcev in ustvari skoraj petino bruto domačega proizvoda. Lani so čisti dobički v trgovini znašali 628,7 milijona evrov – to je 18,1 odstotka več kot leta 2015 in kar 41,8 odstotka več kot leta 2008. Kljub okrevanju pa podjetja le stežka dobijo nove delavce. Tuš jih že nekaj časa išče z oglasnimi plakati, tistim svojim zaposlenim, ki priporočijo nove delavce, pa celo obljublja finančno nagrado. Mercator jih išče na primer tudi z oglaševanjem na socialnih omrežjih. A zanimanje je majhno, kajti plače v tej dejavnosti so nizke, delovni čas pa neugoden.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.