MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Družba

Jajčni preplah

Prisotnost strupenega insekticida prestrašila polovico Evrope

Vodnjak, posvečen jajcem, v belgijskem mestu Kruishoutem

Vodnjak, posvečen jajcem, v belgijskem mestu Kruishoutem
© Profimedia

Začelo se je junija v Belgiji. Tamkajšnja uprava za varno hrano je v vzorcih jajc z nekaterih belgijskih perutninskih farm odkrila zvišane vrednosti insekticida fipronil, ki se uporablja za zatiranje uši, bolh in pršic in ki ga Svetovna zdravstvena organizacija označuje kot »zmerno toksičnega« za ljudi. A ker mejne vrednosti po analizah niso bile presežene in prisotnost insekticida po njihovem mnenju ni pomenila tveganja za zdravje ljudi, Belgijci o tem niso obvestili Evropske unije. Skoraj dva meseca sta morala preteči, preden se je izkazalo, da kontaminiranost jajc vseeno ni tako nedolžna in da je veliko bolj razširjena, kot so mislili. Pa tudi internacionalizirana.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.