MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Družba  |  Intervju

Presušena Slovenija

Dr. Marina Pintar o neizkoriščenih priložnostih v boju proti suši

Dr..  Marina  Pintar

Dr.. Marina Pintar
© Uroš Abram

Dr. Marina Pintar z ljubljanske Biotehniške fakultete se že več kot 30 let ukvarja z bojem proti suši v kmetijstvu. Glavno orožje je po njenem mnenju namakanje kmetijskih površin, vendar na tem področju zadeve potekajo (pre)počasi. Zdaj v Sloveniji namakamo manj kot dva odstotka kmetijskih površin, razpoložljive zmogljivosti pa tudi izjemno slabo izkoriščamo.

Suše so v Sloveniji vse pogostejše. Od leta 2000 smo našteli že šest poletnih sušnih obdobij, ki so prizadela celotno državo. Letošnje še traja. Tudi dež ob koncu prejšnjega tedna razmer ni kaj prida izboljšal. »En sam dež zagotovo ne reši vseh pridelkov, nekaj jih je tudi že tako prizadetih, da si ne morejo več opomoči. Če v prihodnjih tednih ne bo obilnejših padavin, ne bo prav veliko pomagalo,« pravi sogovornica.

Ampak načeloma ob vsakem dežju za nekaj časa pozabimo na sušo. Je težava v tem?

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.