Uredništvo

 |  Družba

Begunska brivnica sredi Ljubljane

Ljubljana je te dni bogatejša za svojevrstno kulturno popestritev

Begunska brivnica

Begunska brivnica
© Mladina

Ljubljana je te dni bogatejša za svojevrstno kulturno popestritev. Na dvorišču nekdanje tovarne Rog je namreč zrasla improvizirana ulična brivnica, kakršne so zagotovo znane popotnikom po Bližnjem Vzhodu. Sestavljen zgolj iz ogledala, brivskega stola in frizerskih pripomočkov, je mali salon postal živahno zbirališče tako za Ljubljančane kot turiste, ki jih zabava karizmatični idejni vodja projekta, 45-letni Ahmad Shamieh iz Sirije. Ta je prišel v Slovenijo kot prosilec za azil in pravi, da je med dolgim čakanjem na odgovor pogrešal družabne prostore, kakršne je poznal doma, saj da se v azilnem domu ni mogoče srečevati s prijatelji.

“Brivnica je v arabskem svetu tradicionalni družabni prostor, ki ne nudi le striženja in britja, ampak tudi priložnost za druženje, kavo, in seveda trače.” Tako si je našel prostor na dvorišču zapuščene tovarne, kjer je brezplačno striženje najprej nudil beguncem in azilantom, njegova storitev pa je kmalu postala priljubljena tudi med domačini in turisti. Brivnica je tako postala lokalni fenomen, okoli katerega se vsako popoldne zbira raznolika mednarodna druščina. “Takšnega odziva nisem pričakoval, ampak sem vesel, ker spoznavam toliko ljudi” pravi Ahmad. Fenomen pa so opazili tudi organizatorji letošnjega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica, ki so Ahmada povabili k sodelovanju in njegovo brivnico postavili kot del programa sredi Slovenske ceste.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.