MLADINA Trgovina

Stanka Prodnik

8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Kultura  |  TV

Dobri, slabi in zli

Soočenje Golobič : Pahor

Gregor Golobič in Borut Pahor na zaslišanju o TEŠ 6 v parlamentu

Gregor Golobič in Borut Pahor na zaslišanju o TEŠ 6 v parlamentu
© TVS

»Jaz se zavedam, da je moja percepcija ljudi drugačna, zato je tudi on predsednik republike,« je Gregor Golobič o Borutu Pahorju dejal po uri in desetih minutah zasliševanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo o TEŠ 6, ki jo je v petek popoldne prenašal tretji program nacionalne televizije. To je res – in če kaj, je Pahor na soočenju z Golobičem pokazal, da je star in prekaljen politik. Resda za funkcijo predsednika države igra nevednega tepčka, a le zato, ker ve, da mu to koristi. To je taktika vseh naših najtrdovratnejših politikov – samo pomislite na Karla Erjavca ali Matjaža Hana, kako vedno znova zaigrata nevednost. Pahor pred preiskovalno komisijo ni bil predsednik z instagrama, marveč politik s kilometrino, ki ve, kje igrati na čustva, kdaj pomolčati, kako kratko in učinkovito napasti – in predvsem – kako napad obrniti proti nasprotniku samemu. Čeprav je na stavnicah pred soočenjem Golobič kotiral bolje, je Pahor hitro pokazal svojo moč in na polovici soočenja, preden se je Golobič prebudil iz tehnicističnega sna pravičnika, se je situacija že obrnila do te mere, da se je zagovarjal pred Pahorjem.

Več kot dveurno zaslišanje je odlično prikazalo stanje slovenske politike. Pahorjeva glavna prednost je bila, da se ni želel maščevati, Golobič pa je skušal narediti vse, da bi (utemeljeno) pokazal na krivdo Mateja Lahovnika, ki ga mrzi do te mere, da ga je prvič imenoval šele v 51. minuti zaslišanja. Če mržnji nadeneš ime, jo poosebiš; in Golobič Lahovniku ne privošči niti tega dostojanstva. Zdelo se je, da je pripravljen odgovornost prevzeti kar sam, da bi svoje le dobil tudi Lahovnik. A dovolj o Hamletu in Klavdiju, posvetimo se še stranskim dramskim likom.

Matjaž Hanžek (nepovezani poslanec) je zmogel zastaviti le dve vprašanji in še to taki, da bi se ju nemudoma domislil tudi povprečni obiskovalec Maximarketa, če bi ga potegnili čez cesto, da na hitro nadomesti predsednika preiskovalne komisije, ki je moral ravno na avtomat po prigrizek. (To se je res zgodilo: sredi zaslišanja smo lahko videli, kako Hanžek brska po denarnici svojega soseda, da bi nabral kovančke, nato pa je izginil.) Komisija se na zaslišanje ni pripravila (na to je namignil tudi Golobič: »Mislim, da je slabo, če pričakujete, da bodo priče opravile vaše delo.«), z izjemo Maruše Škopac (SMC), ki pa jo je dežurni seksist Matjaž Han (SD) za to takoj okaral, češ da on za razliko od nje nima »plonk cegelca« (punce so piflarke, fantje pa frajerji) in da se sam na komisijo »ni posebej pripravljal«. Dec pa tak, s kakšnim ponosom zmore nositi nevednost! Že zato si zasluži, da mu dajemo plačo!

Prenos preiskovalne komisije o TEŠ 6 je pokazal po eni strani precej dobro igro dveh najpomembnejših slovenskih politikov, po drugi strani pa nepripravljenost in nekultiviranost tistih, ki naj bi jim zaupali, da bodo razkrili, če je bila največja investicija v državi v resnici res le »priložnost za krajo«. Priporočamo ogled za nazaj, aktualen bo tudi v prihodnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Polona Jamnik, Bled

    Dobri, slabi in zli

    Pod tem naslovom je Stanka Prodnik komentirala zadnjo sejo »Preiskovalne komisije o TEŠ 6 in na koncu priporočila ogled za nazaj, ker bo aktualen tudi v prihodnosti. Meni tega ni treba, ker sem prenos spremljala sproti. Več