IK, STA

 |  Svet

Hillary Clinton meni, da je volitve izgubila, ker je ženska

"Zakaj sem tak strelovod gneva? Še vedno ne vem. Deloma mislim, da je to zato, ker sem ženska," je v svoji novi knjigi zapisala Hillary Clinton, nekdanja demokratska predsedniška kandidatka

Hillary Clinton

Hillary Clinton
© WikiCommons

Lanska demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton v svoji knjigi z naslovom Kaj se je zgodilo razglablja o razlogih za svoj poraz proti republikancu Donaldu Trumpu in priznava, da je bila lani novembra tako prepričana v svojo zmago, da je še pred končanjem štetja glasov malo zadremala, da bi kasneje lažje praznovala zmago.

Ameriški mediji so teden dni pred začetkom uradne prodaje knjige od založbe Simon&Schuster dobili nekaj odlomkov, iz katerih je razvidno, da je bilo več razlogov za njen poraz, vendar po njenem mnenju prevladuje le eden - to, da je ženska.

Hillary Clinton sicer prevzema odgovornost za napake, med katerimi je bilo tradicionalno vodenje kampanje proti kandidatu, ki to ni bil. Sama je delala vse po pravilih, volivci pa so se odločili za kandidata, ki je vodil privlačnejši resničnostni šov, med katerim je brez sramu razpihoval zamere in strahove ameriških volivcev. 

Nekdanja demokratska kandidatka v knjigi ošvrkne tudi svojega protikandidata v boju za demokratsko nominacijo, senatorja Bernarda Sandersa, ki je napadal njen značaj, in tudi podpredsednika Joa Bidna, nenazadnje pa tudi direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo njene elektronske pošte, kar je ob višku ironije Trump letos uporabil kot razlog, da ga je odpustil. Ob tem je napadel tudi časopis New York Times, ki je prvi naredil afero iz njene elektronske pošte. 

Hillary Clinton pa še vedno ne razume, zakaj je ljudje ne marajo, ne glede na to, da je bila prva dama, senatorka, državna sekretarka in dvakrat predsedniška kandidatka. "Zakaj sem tak strelovod gneva? Še vedno ne vem. Deloma mislim, da je to zato, ker sem ženska," v knjigi piše Clintonova.

Hillary Clinton pa še vedno ne razume, zakaj je ljudje ne marajo, ne glede na to, da je bila prva dama, senatorka, državna sekretarka in dvakrat predsedniška kandidatka. "Zakaj sem tak strelovod gneva? Še vedno ne vem. Deloma mislim, da je to zato, ker sem ženska."

Med lastnimi napakami med drugim omenja dobro plačane govore na Wall Streetu po finančnem zlomu leta 2008, izjavo za ameriško mrežo CNN, da bo rudarjem ukinila delovna mesta, ker za to v ZDA zaradi globalizacije več ni prostora, in seveda odločitev, da bo na položaju državne sekretarke uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte, iz česar je potem New York Times naredil zgodbo, ki so jo republikanci potisnili v uradno preiskavo.

V knjigi se obregne tudi ob nekdanjega predsednika Baracka Obamo, ker se ni ostreje odzval na rusko vpletanje v ameriške volitve, ko so imele obveščevalne agencije že dovolj dokazov. Zanimivo pri tem je, da Obami to očita tudi Trump.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.