Erik Valenčič

 |  Mladina 36  |  Svet

Kraljestvo črnega zlata in črnih zastav

Dinastija Savd je imela zaradi neizmernega naftnega bogastva svoje države dolga desetletja ogromen vpliv na Bližnjem vzhodu. Niti arabska pomlad je ni ogrozila. A zdaj si njenega konca ni več težko predstavljati.

Sedanji kralj Salman Al Savd je junija imenoval komaj 31-letnega sina Mohameda (na fotografi ji na sredini) za prestolonaslednika in s tem presenetil Savdijce in tuje poznavalce Savdske Arabije.

Sedanji kralj Salman Al Savd je junija imenoval komaj 31-letnega sina Mohameda (na fotografi ji na sredini) za prestolonaslednika in s tem presenetil Savdijce in tuje poznavalce Savdske Arabije.
© Profimedia

Britanski zgodovinar Robert Lacey je v knjigi Inside the Kingdom napisal verjetno najboljši uvod v analizo Savdske Arabije: »Teoretično Savdske Arabije ne bi smelo biti – njeno preživetje se upira zakonom logike in zgodovine. Poglejte njene vladarje, oblečene v smešne obleke, možje bolj zaupajo bogu kot ljudem in svojo naftno državo upravljajo na načine, kakršne je večina sveta z olajšanjem opustila.« Lacey ni rasist, kar bi bilo mogoče sklepati iz besed »oblečene v smešne obleke«; iz knjige je razvidno, da se je med 18-mesečnim bivanjem v Džedi precej navezal na kraljevino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.