Izak Košir

 |  Mladina 37  |  Družba

Diskriminacija ali krivica?

Varuhinja žuga Javni agenciji za knjigo

V drušvu Škuc trdijo, da na razpisih Javne agencije za knjigo (JAK) izvajajo diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti. Na to so opozorili varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki je podala svoje mnenje. Pri tem pa se zatakne, saj mnenje Škuc in JAK interpretirata vsak po svoje. Vprašanje, ki ostaja, pa je še vedno enako: ali je JAK Škucu namenil manj finančnih sredstev zaradi homofobije ali gre zgolj za odločitev komisije?

Pritožbo Škuca je sicer julija letos že za odločitev komisije? zavrnilo ministrstvo za kulturo, društvo pa ni želelo vložiti tožbe na upravno sodišče, saj meni, da bi se slednje »ukvarjalo le s pravilnostjo postopka, ne pa z vsebinskimi elementi«.

Varuhinja človekovih pravic je bila v svojem odgovoru jasna: razlog, zakaj so se pri Škucu izognili upravnemu sodišču, je neprepričljiv, saj temelji na hipotetični predpostavki, kako naj bi sodišče obravnavalo tožbo. Varuhinja navaja, da je iz prakse upravnega sodišča razvidno, da se je prav v zvezi s problematiko sofinanciranja iz javnih sredstev za kulturne projekte to sodišče že opredelilo tudi do tovrstne diskriminacije. Vlasta Nussdorfer je nato še zapisala, da se v postopek ne more več vmešati. Ne glede na navedeno pa je JAK opozorila, da zakon prepoveduje vsakršno diskriminacijo in da je vsako dejansko ali pravno neenako obravnavanje, razlikovanje, izključevanje zaradi osebnih okoliščin, neupravičeno in prepovedano. Med osebnimi okoliščinami, na podlagi katerih je prepovedana diskriminacija, je tudi spolna usmerjenost.

Strokovna komisija za literarne prireditve in razvijanje bralne kulture JAK namreč Škucu v tem primeru sredstev ni odoreditve in razvijanje bralne kulture JAK namreč Škucu v tem primeru sredstev ni odoreditve in razvijanje bralne kulture JAK nabrila, ker je menila, »da so dejavnosti društva na tem področju usmerjene pretežno v krog LGBT populacije«, zato bo »načrtovana promocija potekala skoraj izključno po kanalih znotraj LGBT skupnosti in bo namenjena izključno specifični ciljni skupini«. Varuhinja je ocenila, da bi ta obrazložitev lahko bila diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti. Zapis komisije namreč kaže, da je bil Škuc slabše obravnavan prav zaradi spolne usmerjenosti, saj t. i. »LGBT populacija združuje istospolno usmerjene ljudi«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.