KS, STA 

 |  Družba

Sindikalne zaupnike v podjetjih ustrahujejo in jim grozijo 

Dušan Semolič in Andrej Zorko (ZSSS) opozarjata na vse več pritiskov delodajalcev na sindikate v podjetjih

Dušan Semolič, predsednik ZSSS

Dušan Semolič, predsednik ZSSS
© Matej Leskovšek

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na novinarski konferenci opozorila ne samo na pomanjkanje dialoga med sindikati in delodajalci, pač pa tudi na vedno večje izvajanje pritiska nad sindikati. Ta se kaže v ustrahovanju sindikalnih zaupnikov, vedno večkrat z grožnjo kazenske ovadbe. Namen delodajalcev je v takšnih primerih po mnenju izvršnega sekretarja ZSSS Andreja Zorka jasen – da se sindikalnega zaupnika umiri ali pa celo odstrani.

Pritisk delodajalcev se kaže v ustrahovanju sindikalnih zaupnikov, vedno večkrat z grožnjo kazenske ovadbe. 

Zaradi tega vidi nujno potrebo po zakonski zaščiti sindikalnih zaupnikov, ki zaradi znašanja nadrejenega tvegajo svojo zaposlitev in s tem tudi socialno varnost. Po besedah Dušana Semoliča, predsednika ZSSS, do takšnega ravnanja delodajalcev prihaja tudi zaradi nerazumevanja sindikalnega organiziranja. Vse več primerov kaže, da se podjetjem sindikati zdijo nepotrebni ali pa jim ne zaupajo.

Posledice se jasno kažejo na primeru podjetja Adria Airways Tehnika, ki ga je na tiskovni konferenci predstavil predsednik sindikata letalsko tehničnega osebja Matej Jemec. Novemba 2015 je letalska družba začela delovati pod okriljem novih lastnikov. Ti so januarja letos predstavili nov predlog kolektivne pogodbe, s katero so po besedah Jemca drastično posegli v pravice delavcev. Podjetje sta z nastopom novih lastnikov zapustila že dva sindkalna zaupnika, poleg tega je svoje službe pustilo okog 20 zaposlenih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.