MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Film

Mame na večerji

Fun Mom Dinner, 2016, Alethea Jones

proti

Prekrokana noč.

Mame na večerji učijo, da so ženske kot moški – ko se zvečer skupaj odpravijo ven, se jim odpoka. Krokajo, pijejo, kramljajo o seksu, prižigajo džojnte, flirtajo z natakarji, se trapasto režijo, prdijo, rigajo in ja, v karaoke se takoj vživijo. To namreč počnejo Emily (Katie Aselton), Kate (Toni Collette), Melanie (Bridget Everett) in Jamie (Molly Shannon), precej stereotipne mame, okej, »supermame« (ena je predebela, druga ima preveč otrok, tretja, ločena, je eno z instagramom itd.), ko svoje otroke in njihove babysitterje (svoje može) pustijo doma in krenejo v divjo noč.

V svobodi si lahko dajo duška. A tu je problem: ženske si lahko dajo duška, toda le enkrat na mesec. Ko je divje noči konec, se vrnejo domov – v kuhinjo. Mame na večerji slavijo svobodo, ki jo ženske dobijo za nagrado, ker so bile ves mesec »pridne«. Pa še tisto svobodo, ki jim je na voljo, lahko použijejo le pod pogojem, da se tedaj, v trenutkih svobode, obnašajo kot moški. Kar pa ni nič posebnega. In to prizna tudi film, ki nima pojma, kaj bi počele ženske, ko so svobodne – idej mu hitro zmanjka. Morda zato, ker se mu zdi, da je svoboda itak napaka. V tem filmu bodo uživali le tisti, ki ljudi delijo na moške in ženske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.