MLADINA Trgovina

Borut Mekina

6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Politika

SDS banksterji?

Anže Logar je med preiskavo delovanja NLB naletel na strankarske kolege

Neumorni predsednik preiskovalne komisije Anže Logar

Neumorni predsednik preiskovalne komisije Anže Logar
© Borut Krajnc

Domnevno pranje iranskega denarja v NLB med letoma 2008 in 2010 je za poslanca SDS Anžeta Logarja, ki vodi preiskovalno komisijo za bančni primanjkljaj, afera tisočletja. Vanjo naj bi bil vpleten ves slovenski (levi) politični vrh, ki naj bi bil celo vedel, da največja slovenska banka pere iranski denar, namenjen za izdelavo jedrske bombe. Mediji, ki so v lasti stranke SDS, že vse od razkritja primera špekulirajo, kakšen odstotek od oprane milijarde evrov – morda celo do 60 odstotkov – naj bi bilo v zameno za molk dobilo omrežje, katerega lovke segajo od Milana Kučana do Janeza Zemljariča, SDS pa je o tem primeru »mednarodnih razsežnosti« obvestila celo tuje institucije, kot je evropska komisija.

Morda je razumljivo, zakaj se te še niso odzvale. Primer Farrokh, imenovan po iranskem državljanu, ki je pred desetimi leti prek NLB drugim evropskim bankam nakazal skupaj okoli 700 milijonov evrov, sodi prej v kontekst odnosov ZDA–EU in ni takšna posebnost, kot jo predstavlja Logar. V ZDA so proti Iranu po letu 1979 uvedli več gospodarskih ukrepov, s katerimi pa se evropske države niso strinjale. V odgovor so ZDA po letu 2000 kaznovale tako rekoč vse pomembnejše evropske banke, ki so posredovale pri nakazilih denarja iz Irana v ZDA. Iranski denar so tedaj, z vidika zakonodaje ZDA, »prale« skoraj vse evropske banke. ZDA so zaradi nakazil banke BNP Paribas, Lloyds TSB, Credit Suisse, Barclays, ABN AMRO, Standard Chartered, ING Bank, RBS, HSBC, Deutsche Bank, Commerzbank, Intesa Sanpaolo kaznovale skupno za več milijard evrov, niso pa kaznovale NLB, ki tedaj na njihovem ozemlju ni imela podružnice.

A če je iranski denar v NLB res slovenska afera tisočletja, je treba dodati, da je Logar zdaj pri preiskavi naletel na politične kolege. Med preiskavo je prejel dokumentacijo pravosodnega ministrstva, iz katere izhaja, da je Francija o sumljivih poslih v NLB marca 2012, ko je vlado vodil Janez Janša, obvestila pravosodno ministrstvo pod vodstvom Senka Pličaniča iz Virantove liste. Francozi naj bi bili torej Janševo vlado obvestili, da v zvezi z iranskimi nakazili vodijo postopek zaradi goljufij, utaje davka in pranja denarja.

A namesto da bi Logar, ki preiskuje odgovornost nosilcev političnih funkcij, spregovoril tudi o tem incidentu, je javnosti onemogočil dostop do podatka pravosodnega ministrstva in ga označil s stopnjo interno. To so potrdili tudi na ministrstvu, od koder sedaj od Logarja zahtevajo javno objavo pisne ocene škodljivih posledic objave gradiva, ki ga pravosodno ministrstvo ni označilo z nobeno od oznak tajnosti.

Poleg tega, so še pojasnili s pravosodnega ministrstva, iz njihove dokumentacije izhaja, da je bila tedaj o primeru obveščena tudi policija, ki jo je vodil Stanislav Veniger – oktobra 2012 ga je prav tako imenovala Janševa vlada.

Anže Logar, ki nam do zaključka redakcije odgovorov na vprašanja ni poslal, pa se bo verjetno kmalu znašel v še večji zagati, saj je že napovedal, da bo bančno preiskavo razširil na NKBM. Tam pa je, kot smo v Mladini poročali prejšnji teden, pranje denarja ugotovila Banka Slovenije, ključne odgovorne, kot je bil predsednik uprave Aleš Hauc, pa so tedaj v vrh banke ravno tako postavili Logarjevi strankarski kolegi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.