MLADINA Trgovina

Borut Mekina

6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Politika

Avstrijski prelom

Laži in manipulacije

Predčasne parlamentarne volitve, ki bodo v Avstriji prihodnji konec tedna, bodo zelo verjetno ene najpomembnejših v povojni zgodovini te države. Da se končuje obdobje vladavine velike koalicije med socialdemokracijo (SPÖ) in Avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP), so nakazale že lanske predsedniške volitve, na katerih je kandidata avstrijske desne svobodnjaške stranke FPÖ za las premagal kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen. Tokrat pa sta se štirinajst dni pred volitvami voditelja najpomembnejših strank Sebastian Kurz (ÖVP) in Christian Kern (SPÖ) dejansko zapletla v aferi, zaradi česar utegnejo imeti koristi predvsem druge stranke, med njimi seveda tudi FPÖ.

SPÖ je prizadelo razkritje, da so v stranki na Facebooku ustvarili lažna profila konkurenta Sebastiana Kurza Resnica o Sebastianu Kurzu in Mi za Sebastiana Kurza, na katerih so mu pripisovali deloma rasistično in antisemitsko usmerjenost. Čeprav je pri ustvarjanju profilov sodeloval svetovalec vodstva SPÖ, se v stranki sedaj branijo, češ da o tem niso vedeli ničesar. V podobno afero z manipulacijami na spletu se je zapletel tudi Kurz. Avstrijski mediji so zaradi slabih izkušenj z lažnimi novicami začeli natančneje preverjati »dejstva«, s katerimi politiki nastopajo v kampanji. Tako se je na enem od soočenj izkazalo, da se je Kurz na zelo nenavaden način hvalil s svojimi uspehi.

Na spletni strani je objavil graf organizacije OECD, sodeč po katerem naj bi bila Avstrija ena izmed najradodarnejših donatork državam v razvoju. A se je izkazalo, da je preprosto z vrha grafa odrezal večino držav, ki donirajo več od nje. Avstrija je v resnici po pomoči nekje v povprečju. Poleg tega je trdil, da se je njena bilateralna razvojna pomoč, odkar je sam na čelu zunanjega ministrstva, podvojila, a so ga na avstrijski javni televiziji ORF ujeli na laži. Ugotovili so, da gre zgolj za uradne napovedi, ki naj bi se uresničile do leta 2021.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.