Izak Košir, STA

 |  Politika

Izbrana kandidata za nova programska svetnika RTV Slovenija

Marjan Dora in Matej Weissenbach sta prejela največ glasov

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in direktorica TV Slovevina Ljerka Bizilj

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in direktorica TV Slovevina Ljerka Bizilj
© Uroš Abram

Mandatno-volilna komisija (MVK) je Državnemu zboru (DZ) predlaga, da za nova člana programskega sveta RTV Slovenija imenuje Marjana Doro in Mateja Weissenbacha. Prvi je 14 let delal na Radio Slovenija, ko je bil leta 1994 že izbran za urednika Vala 202, pa je dobil ponudbo tudi za delo na Murskem valu, kjer je prevzel funkcijo odgovornega urednika. Mateja Weissenbacha pa je širša javnost pred nekaj leti spoznala kot predstavnika iniciative za poplavno varnost v Ljubljani, sicer pa sedi v lokalnem odboru stranke SMC četrtne skupnosti Vič.

Komisija je sprožila tudi postopke za izbiro novih 13 programskih svetnikov, ki jim mandat poteče januarja prihodnje leto.

Imenovanje dveh novih članov programskega sveta RTV je potrebno po julijskem odstopu dotedanjega predsednika programskega sveta Mirana Zupaniča ter svetnika Domna Saviča. Skupaj s Sašem Hribarjem sta odstopila, ker programski svet tedaj ni podprl razrešitve direktorice televizije Ljerke Bizilj.

Medtem ko je Hribarja, ki je v svetu zastopal zaposlene na RTV, že nadomestila dolgoletna voditeljica Nataša Bolčina Žgavec, pa je MVK za mesti Zupaniča in Saviča, ki sta bila v programski svet izvoljena na predlog gledalcev in poslušalcev, objavila javni poziv za predlaganje kandidatov.

Na poziv je prispelo 13 predlogov, od katerih sta bila dva formalno pomanjkljiva, zato jih komisija ni upoštevala. Ob glasovanju sta največ glasov prejela Marjan Dora in Matej Weissenbach, ki ju tako MVK državnemu zboru predlaga v imenovanje.

Med kandidati so bili še Mitja Blažič, Bojan Požar, Petar Radovič, Igor Šmid, Marjan Farič, Žiga Kušar, Gregor Majdič, Stane Padežnik in Tina Tomažič.

Med kandidati so bili še Mitja Blažič, Bojan Požar, Petar Radovič, Igor Šmid, Marjan Farič, Žiga Kušar, Gregor Majdič, Stane Padežnik in Tina Tomažič.

Januarja prihodnje leto pa mandat poteče 13 članom programskega sveta: osem jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev, pet pa na predlog političnih strank. Zato je MVK danes sklenila objaviti javni poziv za predlaganje kandidatov na predlog gledalcev in poslušalcev, ki se izteče 13. novembra, ter poslanske skupine pozvala, naj predlagajo svoje kandidate.

Prav tako januarja prihodnje leto poteče tudi mandat petim članom nadzornega sveta, ki jih imenuje državni zbor. Komisija je poslanske skupine tudi v tem primeru pozvala, naj ji posredujejo svoje predloge.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.