MLADINA Trgovina

Priznali so napako

V članku z naslovom Priznali so napako, avtorja Boruta Mekine, ki je bil objavljen 3. 11. 2017 v časniku Mladina, je med drugim navedeno, da Banka Slovenije do danes ni objavila, koliko je stal celoten postopek skrbnega pregleda bank. Novinar Mekina ni navedel resnice, saj je razkritje stroškov pregleda objavljeno na spletni strani Banke Slovenije že od februarja 2014, torej več kot tri leta in pol (http://www.bsi.si/library/includes/datoteka.asp?DatotekaId=5598 ).

Banka Slovenije je za izvedbo projekta podpisala pogodbe v skupni višini 21.226.870,34 EUR, v tabeli pa so zbrani podatki za vsakega izvajalca posebej. Novinar s takim neprofesionalnim delom, saj navedb ni preveril, nadaljuje s podajanjem neobjektivne slike procesa sanacije, s katerim je bilo stabilizirano slovensko gospodarstvo. Enostransko, s popolnim neupoštevanjem pojasnil Banke Slovenije in promocijo navedb raznih interesnih skupin, ter brez argumentov ponavlja številne zaključke. Da je sanacija bank 2013/14 „polomija“, denimo, utemeljuje s stališčem imetnikov podrejenih obveznic bank, ki so skladno z novimi pravili o delitvi bremen prispevali k sanaciji bank in so zaradi njih davkoplačevalci plačali manj. Kot krovni motiv za sanacijo bank, kot je bila izvedena, pa novinar navaja domnevno obljubljene bodoče službe oziroma da ima Boštjan Jazbec odprta vrata v IMF pri nadaljnji karieri. Taka navedba o motivu je bizarna – nenazadnje tudi zato, ker je bil guverner več let zaposlen v IMF pred nastopom guvernerske funkcije. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.