MLADINA Trgovina

Solidarnost je človečnost

Organiziranega narodovega izražanja politične volje civilizacijsko ni dopustno preprečevati

Apel Evropi v Barceloni

Apel Evropi v Barceloni
© Profimedia

Seveda obstajajo pomembne in nespregledljive razlike med slovenskim in katalonskim primerom poti proti politični samobitnosti in državnosti. Nastanek samostojne države Republike Slovenije je bil ustavnopravno izrecno utemeljen s slovensko republiško ustavo in jugoslovansko zvezno ustavo. Nekdanja skupna država je razpadla in se razdružila. Referenduma o samostojnosti Slovenije se je udeležila kvalificirana večina volilnih upravičencev, referendumsko odločitev za samostojnost pa je sprejela kvalificirana večina glasovalcev. Odraz politične volje glede samobitnosti in samostojnosti je bil tako rekoč konsenzualen – slabih 90 odstotkov. Šlo je skorajda za dejansko uresničitev teoretičnega ideala pravne nizpodbitnosti in politične legitimnosti volje naroda.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.