MLADINA Trgovina

Peter Petrovčič

10. 11. 2017  |  Mladina 45  |  Politika

Zakaj se sovražni govor ne preganja?

Ker je Slovenija z zakonodajo pregon sovražnega govora omejila najbolj med vsemi državami v EU. In ker so na tožilstvu in sodišču, z dodatno (neustavno) omejujočo razlago zakonodaje, pregon praktično onemogočili.

Dva izmed številnih sovražnih zapisov na Twitterju, za katere na tožilstvu (in sodišču) menijo, da ne predstavljajo kaznivega dejanja sovražnega govora.

Dva izmed številnih sovražnih zapisov na Twitterju, za katere na tožilstvu (in sodišču) menijo, da ne predstavljajo kaznivega dejanja sovražnega govora.

Zakaj se v Sloveniji sovražni govor kazensko ne preganja, kljub temu da gre za družbeno eno najnevarnejših kaznivih dejanj? Zakaj je hujskanje zoper vse vrste drugačnosti dovoljeno in postaja povsem sprejemljivo? Kje so razlogi za to, ko pa bi glede na razširjenost sovražnega govora pričakovali odločen poseg države, ki je po ustavi in mednarodnih konvencijah zavezana k varovanju vsakovrstnih manjšin in deprivilegiranih skupin? Jasen odgovor na to vprašanje ponuja aktualna izdaja Časopisa za kritiko znanosti, ki nosi naslov Sovražni govor.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.