MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Film

Medvedek Paddington 2

Paddington 2, 2017 Paul King

zadržan +

Brexit.

Medvedek Paddington je bil film o vljudnem, prijaznem, marmeladnem medvedku Paddingtonu – idealnem imigrantu, perfektnem imigrantu. Tako je luštkan, šarmanten, naiven in nesebičen, da navdihuje le pozitivno mišljenje in da bi ga posvojil celo ksenofob, recimo kak Nigel Farage. Medvedek Paddington je bil posnet leta 2014 – pred brexitom. Medvedek Paddington 2 pa je bil posnet po brexitu, zato ne preseneča, da medvedek Paddington (z glasom Bena Whishawa), Forrest Gump iz Peruja, posvojenec londonske družine Brown (Hugh Bonneville, Sally Hawkins itd.), pristane v ječi, kamor ga strpajo po zaslugi Phoenixa Buchanana (Hugh Grant), padlega igralca, patološkega brexitskega kameleona, kralja maske in preoblačenja, ki mu podtakne tatvino dragocene antikvarne slikanice (v resnici zemljevida zaklada!), tako da svoj gledališki comeback povsem očitno zapakira na hrbtu malega, nedolžnega, nič hudega slutečega imigranta.

Ja, Paddington, ki se tako lepo poda londonski slikanici, risani nostalgiji, pastelni sreči Božiča in popoldanskemu čaju, postane prva žrtev brexita. Pa vendar še vedno težko rečeš, kaj film sporoča: da so sprejemljivi le sladki, luštkani, naivni, vljudni, totalno prilagodljivi, marmeladni imigranti ali da so sprejemljivi vsi imigranti, ker nikoli ne veš, kateri izmed njih je pravi zaklad?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.