MLADINA Trgovina

Bernard Nežmah

8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Knjiga

Alexander Rabinowitch: Boljševiki prihajajo na oblast: revolucija leta 1917 v Petrogradu

Sophia, Ljubljana, 2017, prevod: Mojca Dobnikar, 32 €

+ + + +

Kako so izvršili oktobrsko revolucijo?

Sin ruskega emigranta, v katerega dom v ZDA je zahajal tudi sam Kerenski (ruski premier, ki ga je odnesla oktobrska revolucija), je bil profesor zgodovine in je konec sedemdesetih let objavil knjigo, v kateri je seciral načrt in izvedbo epohalnega preobrata. Bravši arhive in boljševistične časnike je poudaril disperznost boljševistične stranke, ki nikakor ni bila monolit. Še manj orodje v Leninovih rokah. Njegovih člankov boljševistični tisk kdaj sploh ni objavil, vrh partije pa je denimo ignoriral njegov pisni odstop. Kdor je verjel, da je bila revolucija spontani vzgib ljudstva, je v zmoti, saj se je v prvi vrsti dogodila v vojaških enotah okoli Petrograda, ki so jih sistematično zasedli in prevzeli boljševiki in potem formalno izpeljali vojaški puč, ki je bil kajpak nadgrajen in integriran v Leninovi teoriji revolucije.

Knjiga pa poleg geneze oktobra prinaša še duh vladavine zadnjega premiera Kerenskega. Ta je po neuspešnem julijskem puču boljševikov prepovedal nekaj levičarskih časopisov, a ne vseh. Svobodo tiska je ohranil. Dobesedno. Ko so zaprli nekaj voditeljev sovjetov (Kamenjev, Trocki), so imeli zaprti v ječah prav spodoben status: lahko so pisali in pošiljali članke časopisom, ti pa so jih potem prosto objavljali! Priprti zaporniki so celo bentili, zakaj zavlačujejo z njihovimi primeri in jih takoj ne postavijo pred sodišče, da bi se lahko branili. Zagrožena kazen za oboroženi upor je bila celo danes gledano smešno nizka – do tri leta zapora, katalonskim voditeljem pa danes grozi do 30 let aresta. V Jugoslaviji je zgodovinsko-medijsko-politični aparat ustvaril občutek, da smo o ruski revoluciji vedeli vse, zdaj pa v zadnjem desetletju izhajajo prevodi del, iz katerih bralci spoznavajo, da niso poznali realnosti, ampak le mit.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Dalibor Jovanović, Ljubljana

    Knjiga: Boljševiki prihajajo na oblast

    Kot da ne bi bral iste knjige kot B.N., mi je šinilo skozi glavo, medtem ko sem počasi dvigoval čeljust nazaj na njeno naravno mesto. Od osuplosti je namreč popustila gravitaciji in se spustila navzdol. Celotna recenzija poudarja lažne mite, recimo tiste o puču, o stanju pred samo oktobrsko revolucijo pa piše samo, da je režim Kerenskega bil tako svoboden, da so boljševiki v zaporih lahko politično delovali... Več

  • Bernard Nežmah, Mladina

    Knjiga: Boljševiki prihajajo na oblast

    Javil se je bralec, ki je v maniri stalinističnega agitpropovca zapovedal, kako je treba brati in pisati o Rabinowitchevi knjigi Boljševiki prihajajo na oblast. S stališča dobre knjige je kajpak dragocen vsak odmev, pa naj bo še tako bizaren. Toda bralčev finalni sklep, da je bil oboroženi napad boljševikov na vladno palačo l. 1917 komična drama, je popolni absurd. Več