MLADINA Trgovina

Vanja Pirc

8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Kultura

Nesamoumevna nagrada

Med najbolje oblikovanimi tudi knjiga N’toka 

Nevarna identiteta, kolaž Uroša Abrama iz knjige Samoumevni svet

Nevarna identiteta, kolaž Uroša Abrama iz knjige Samoumevni svet
© Uroš Abram

Na Slovenskem knjižnem sejmu tradicionalno podelijo nagrade za različne prispevke na področju literature in založništva, vsako leto pa tudi nagrade za najbolje oblikovane knjige. Letošnja absolutna zmagovalka na tem področju je knjiga Drobtine iz mišje doline, v kateri je pesmi Anje Štefan in ilustracije Alenke Sottler v celoto povezala oblikovalka Sanja Janša. Med najbolje oblikovane pa se je uvrstila tudi knjiga Samoumevni svet, prvenec Mladininega kolumnista Mihe Blažiča - N’toka, ki ga je oblikoval Matic Tršar.

Izid N’tokovega knjižnega prvenca za tiste, ki spremljajo njegovo delo, ni bil presenečenje, saj se je cenjeni glasbenik postopoma uveljavil tudi kot aktivist in pisec pronicljivih komentarjev, v katerih se bori proti izkoriščanju in nepravičnosti ter za enakost. Sprva je zapise delil na blogu, zadnja leta jih objavlja v Mladini. Lani pa jih je preuredil in dopolnil ter pripravil še za knjižno izdajo.

N’toko se je torej posvetil besedilu, likovno podobo knjige pa je prepustil oblikovalcu Maticu Tršarju in Mladininemu fotografu Urošu Abramu. Prvi ima obilo izkušenj z oblikovanjem za naročnike s področja kulture, drugi fotoreportersko delo dopolnjuje z ustvarjalnimi in umetniškimi projekti, zato se zdi razumljivo, da nista želela, da bi bila knjiga samo zato, ker govori o resnih stvareh, še ena v nizu dolgočasnih in suhoparnih izdaj.

Potem pa se je zgodilo nekaj, kar se jim je sprva zdelo nepredstavljivo: založba Mladinska knjiga je ekipi dala popolnoma proste roke, tudi pri oblikovanju. Tako je nastala moderna knjiga z navedki, izpostavljenimi na celostranskih pisanih straneh in kolaži iz na stotine fotografij. Te zdaj, združene v povsem nepričakovanem kontekstu, rišejo nove svetove, tudi za razumevanje Razrednega boja, Časa za revolucijo, Nevarne identitete in drugih pojmov, ki so se znašli v naslovih posameznih poglavij.

Ambicioznost se je obrestovala, saj se Samoumevni svet zdaj ponaša z nagrado knjižnega sejma za najbolje oblikovano knjigo v kategoriji znanstvene in stvarne literature. Bil je tudi med petimi kandidati za knjigo leta 2017, a se mu je ugledni naziv izmuznil po zaslugi Borisa A. Novaka, ki je prav letos, po 25 letih truda, kot naš prvi pesnik po Prešernu, končal 2301 stran dolg monumentalni ep Vrata nepovrata. Nagrada je šla zasluženo v njegove roke. Od ekipe N'toko-Tršar-Abram pa gotovo lahko pričakujemo še kak skupni projekt.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.