MLADINA Trgovina

Vasja Jager

8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Politika

Zaprto veleposlaništvo

Gospodarstvo že leto čaka na začetek delovanja veleposlaništva

Iran je ena najmočnejših in najbogatejših držav na Bližnjem vzhodu, kljub temu pa je Slovenija svoje tamkajšnje predstavništvo leta 2013 zaprla, uradno zaradi varčevalnih ukrepov. Kasneje se je odločila, da ga spet odpre, ta čast pa je pripadla Borutu Pahorju med obiskom v iranski prestolnici konec lanskega novembra. Pahor se je tedaj sestal z iranskim ajatolo Alijem Hamenejem in predsednikom Hasanom Rohanijem in jima natrosil običajno leporečje o krepitvi odnosov, »s posebnim poudarkom na gospodarskem sodelovanju«. Žal je za zdaj ostalo le pri besedah.

Kljub uradnemu odprtju slovensko veleposlaništvo v Iranu še zmeraj ni zaživelo. Iranski državljani tako v Teheranu ne morejo dobiti vizuma za Slovenijo, pač pa morajo k nam priti prek Avstrije. To je pomembna ovira pri vzpostavljanju poslovnih vezi s slovenskimi podjetji. Tega si gotovo želi 46 članov poslovne delegacije, ki je pod vodstvom ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška Iran obiskala januarja 2016. Štiri izmed podjetij, ki so tja poslala svoje predstavnike – Comita, Duol, Iskratel in Riko –, so v Teheranu odprla predstavništva, Gorenje pa razstavni salon. »Iran je eden izmed pomembnejših izvoznih trgov za slovensko gospodarstvo v tem delu sveta. V pričakovanju prenehanja sankcij mednarodne skupnosti proti tej državi je in bo še bolj kot kadarkoli pomemben gospodarski vidik sodelovanja med državama,« so ob obisku slovenske delegacije menili v Gospodarski zbornici Slovenije.

Kljub temu gospodarstveniki v obeh državah še zmeraj čakajo, da bo slovensko veleposlaništvo v Teheranu začelo opravljati vse naloge. Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, se je zataknilo pri pridobivanju potrebnega kadra. Za zdaj sta v Iranu dva slovenska diplomata, toda veleposlaništvo potrebuje še tretjega. »Izbrani kandidat, ki je že v fazi priprav za prevzem konzularnih nalog na veleposlaništvu v Teheranu, bo tja predvidoma napoten v drugi polovici februarja 2018,« so zatrdili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.