Borut Mekina

 |  Mladina 51  |  Družba

Protikorupcijska pravljica

Komisija za preprečevanje korupcije uspešna le še v vrtcih

Projekt, s katerim želi protikorupcijska komisija (KPK) pod vodstvom Borisa Štefaneca graditi družbo prihodnosti, ki bo čez 30 ali 50 let temeljila na »poštenem, odgovornem, spoštljivem in neodvisnem posamezniku,« se imenuje »spoznavanje integritete v vrtcih skozi sliko in igro«. Lani se je projektu pridružilo šest vrtcev oziroma skupin vrtcev, letos pa že 39, kar naj bi po Štefanečevem mnenju dokazovalo, da je bil projekt sprejet pozitivno. Konkretno KPK projekt izvaja tako, da Štefanec v vrtcih bere pravljico Polomljena kočija, pravljico o preskakovanju čakalnih vrst, v kateri Mojca izvisi pri vožnji s kočijo, s kakršno so se nekoč vozili graščaki. Tevž namreč podkupi kočijaža Matjaža in se tako namesto Mojce odpelje na še zadnjo vožnjo pred temo. A korupcija se na koncu ne izplača nikomur. Voznika zapeče vest, kočija se polomi, Tevž pa se pokesa in prosi Mojco odpuščanja. Pravljica ni ravno plod priznanih  slovenskih ilustratorjev ali avtorjev, saj KPK prek javnega razpisa k sodelovanju ni pritegnila širšega kroga ustvarjalcev. Domnevno zaradi finančnih omejitev je besedilo napisala uslužbenka komisije Barbara Fürst, ilustracije pa je zastonj prispevala njena mama. Po mnenju strokovnjakov ima zato slikanica s pedagoškega vidika več pomanjkljivosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.