MLADINA Trgovina

Vasja Jager

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Ekonomija

Pregled leta: Iz nič – milijarde

Pohlep se je preselil v virtualnost

Še pred letom dni je bila kriptovaluta bitcoin širši javnosti slabo poznana. Z njo so se ukvarjali predvsem poznavalci digitalnega sveta in daljnovidni špekulanti. Na zadnji dan leta 2016 je bil en virtualni kovanec vreden spoštljivih 950 ameriških dolarjev – konec leta 2017 je njegova vrednost presegla že 20 tisoč dolarjev, kar je več od najbolj divjih pričakovanj. Svet je zajela kripto mrzlica, ki je bitcoin napihnila v enega največjih špekulantskih balonov, kar jih pomni zgodovina. A zabava se zna končati že kmalu.

Za nekatere se je že. V začetku decembra je po vsem svetu odjeknila novica o hekerskem vdoru v strežnike slovenskega „rudnika“ kripto kovancev NiceHash, iz katerih so napadalci pretočili 4700 bitcoinov, ki jih je NiceHash hranil za njihove lastnike. Dogodek je razkril številne slabosti virtualnega denarja, ki še zdaleč ni imun proti kraji. Smo pa v 2017 v Sloveniji doživeli tudi prvo prodajo bitcoinov prek sodišča; gre za 34 virtualnih kovancev, ki so jih mariborski kriminalisti našli na računalnikih tamkajšnjih preprodajalcev drog.

»Vem, kaj zraste iz nič. 63 To je nič.«
Podjetnik Igor Akrapovič za Finance o bitcoinu

Strmo rast vrednosti bitcoina poganja neomajna vera vlagateljev, da njena krivulja ne bo upadla. To pa je tudi vse; cena virtualnih žetonov nima nobene podlage v realnosti. Bitcoin nastaja tako rekoč iz zraka, kot potrdilo za „rudarjenje“ oziroma opravljanje zapletenih in bolj ali manj nepotrebnih računskih operacij, ki jih izvaja več povezanih računalnikov. Za nameček je končno število bitcoinov, ki lahko nastanejo na ta način, omejeno na 21 milijonov žetonov; doslej pa je bilo ustvarjenih že skoraj 17 milijonov. Toda vse to špekulantov ne moti. Da bi zaobšli omejitve, ki jih je v algoritme za čaranje bitcoinov vnesel še zmeraj neznani avtor koncepta – nadel si je psevdonim Satoši Nakamoto –, so v letu 2017 izvedli več sprememb v izvorni kodi, iz katere je izšel nov kriptokovanec bitcoin cash; zaloga slednjega ni omejena, vlagatelji pa so že pograbili novo priložnost in od avgusta 2017 do danes s svojim povpraševanjem pognali ceno žetona z ničle proti dva tisoč dolarjem. Za november je že bila napovedana nova cepitev v izvorni kodi bitcoina, vendar so si njeni snovalci v zadnjem trenutku premislili.

Bitcoin in njegovi kloni pa še zdaleč niso edine kriptovalute, s katerimi trgujejo vlagatelji po svetu. Njegov uspeh je sprožil pravo eksplozijo novih virtualnih žetonov, s katerimi skušajo njihovi avtorji na posebnih dražbah zbrati čim več denarja; med njimi je tudi vrsta slovenskih start-upov, pa tudi didžej Gramatik, ki je z izdajo svojih kriptokovancev zbral 2,2 milijona dolarjev. Toda idila se počasi bliža koncu. Vrsta strokovnjakov, med njimi direktor ameriške banke JP Morgan Jaime Dimon, za leto 2018 napoveduje pok balona in ustalitev vrednosti kriptovalut pri mnogo nižjih zneskih od sedanjih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.