Igor Jurekovič

 |  Mladina 1  |  Družba

Čiščenje zgodovine

Britanska vlada sistematično »izgublja« dokumente iz državnega arhiva

Britanski državni arhivi

Britanski državni arhivi
© Profimedia

Odnosi z javnostjo, bodisi državni bodisi podjetniški, so se razvili v pravo umetnost in nemara že terjajo ravno njim posvečeno znanstveno disciplino. Prekaljeni PR-ovci vedo, kako in kaj povedati, česa ne smejo povedati, predvsem pa vedo, kdaj lahko kaj povejo. Tako je služba za odnose z javnostjo britanske vlade med božičnimi prazniki končno odgovorila na vprašanja britanskega časopisa The Guardian o dokumentih, ki so izginili iz državnega arhiva. Na »dan daril«, 26. decembra, je vlada sporočila, da je »izgubila« več kot tisoč fasciklov dokumentov o britanski zgodovini 20. stoletja.

Kako se je to zgodilo? Državni arhiv hrani več kot 11 milijonov fasciklov, številne je prevzel na različnih ministrstvih. Po 30 letih jih večina postane dostopna za javnost, približno 600 tisoč dokumentov na leto. Raziskava britanskega Guardiana je pokazala, da si državni uradniki izposojajo dokumente, še preden ti postanejo javno dostopni, a jih nato »založijo«. Iz odgovora na vloženo zahtevo za pridobitev informacij javnega značaja je razvidno, da si vladni uradi vsako leto izposodijo približno 8000 dokumentov.

Za tisoč izgubljenih dokumentov je arhiv sporočil, da so bili »založeni v času, ko so si jih izposodili vladni uradi«. Med njimi so dokumenti o falklandski vojni in vojni v Severni Irski ter dokumenti o vlogi britanske administracije na ozemlju Palestine. V oči bode tudi izginotje dokumentov o pismu, ki naj bi ga bil Grigorij Zinovjev, vodja Kominterne, leta 1924 poslal Komunistični partiji Velike Britanije. V njem naj bi bil partiji ukazal več »protidržavnih« akcij, s katerimi naj bi radikalizirala britanski delavski razred. Pismo je štiri dni pred volitvami tega leta objavil konservativni Daily Mail, posledica tega pa je bil poraz prve laburistične vlade. Kasneje se je izkazalo, da je bilo pismo ponarejeno po posrednem ukazu britanske obveščevalne službe MI6.

To ni prvič, da je britanska vlada založila dokumente o spornih dogodkih, pri katerih je imela sama prste vmes. Lani je na vrhuncu poletja BBC poročal, da je vlada od leta 2012 izgubila 400 dokumentov, med katerimi je bil tudi dokument z naslovom Vojaško in jedrsko sodelovanje z Izraelom: izraelsko jedrsko oboroževanje. Drugi dokumenti se tičejo osebne korespondence britanskih predsednikov vlade, med drugim tudi dopisovanja med Winstonom Churchillom in španskim fašistom Francom.

Izginotja pričajo o preprostosti vladnega nadzora nad dokumenti tudi, ko so ti že označeni za javno dostopne, piše Guardian. Poleg tega je leta 2013 v javnost pricurljal podatek, da ministrstvo za zunanje zadeve hrani 1,2 milijona skrivnih dokumentov v strogo varovanem kompleksu, med njimi je na tisoče dokumentov o posameznih kolonijah. Še pred tem je ministrstvo za obrambo zavrnilo zahtevo po dostopu do dokumentov o orožarskih poslih s Savdsko Arabijo. Razlog? Hranili naj bi jih bili v poslopju, kritem z azbestno kritino, in naj bi bili zato nevarni za javnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.