MLADINA Trgovina

Saša Eržen

12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Kultura  |  Hudo

Surova voda

Studenčnica kot trend

© arhiv Mladine

Voda, ki je dražja od bencina, ni več le distopična fantastika. Američani ji pravijo surova voda, raw water, gre pa za nefiltrirano, nesterilizirano ali na kakršenkoli drug način obdelano izvirsko vodo, ki naj bi čez lužo postajala trend. Medtem ko tudi pri nas obstaja obilje naravnih izvirov, pri katerih ljudje pijejo vodo, si jo natakajo v posode ter jo pretovarjajo domov, saj verjamejo v njene dobrodejne učinke, se v ZDA pojavlja vse več ponudnikov ustekleničene studenčnice. Podjetje Live water iz Oregona, ki je zaslovelo lani, deluje pa že tri leta, surovo vodo dostavlja hipsterskim odjemalcem po kalifornijski obali, od San Francisca in Silicijeve doline do Los Angelesa.

Seveda zagotavljajo, da je njihova izvirska voda, ki jo prodajajo v večjih steklenih posodah in manjših bučkastih vrčih s pokrovom, popolna točno takšna, kot je; neprečiščena, z minerali in mikrobi vred. Strah pred možnostjo okužb je očitno manjši od strahu pred škodljivostjo fluora, ki ga v Ameriki dodajajo pitni vodi. Surova voda naj bi vsebovala tudi pet vrst ’dobrih’ bakterij oziroma probiotikov, treba pa jo je shranjevati na hladnem in temnem ter porabiti v mesecu dni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.