MLADINA Trgovina

Stanka Prodnik

12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Kultura  |  TV

RTV-prispevki

Lažne novice in Janševe tiskovke v studiu Odmevov

Dr. Aleš Burger v Odmevih o tem, da je treba brzdati apetite po višjih plačah

Dr. Aleš Burger v Odmevih o tem, da je treba brzdati apetite po višjih plačah
© TVS

Če vas zanima, kaj je fake news, lažne novice, vam priporočamo ogled ponedeljkovih Odmevov, v katerih so imeli prispevek o tem, kako bo dvig davka na dodano vrednost (DDV) škodil slovenskemu gospodarstvu. V čem je temeljni problem? Da vlada o dvigu DDV-ja formalno ni razpravljala, še več, istega dne, kot so Odmevi objavili prispevek, je Cerar na Twitter napisal, da dviga DDV-ja ne bo. Prispevek je bil torej odveč, hipotetičen, namenjen pa je bil predvsem očrnjevanju vlade in sindikata javnega sektorja, ki za 24. januar napoveduje stavko.

Ekonomisti opozarjajo, je dejala Rosvita Pesek, da je kljub gospodarski rasti treba brzdati apetite po višjih plačah. S tem se je v prispevku strinjal tudi dr. Anže Burger (Fakulteta za družbene vede), ki je rekel, da se moramo zavedati, da ne obstajajo le zaposleni v javnem sektorju, ampak tudi Slovenci, ki so zaposleni v zasebnem sektorju (Burger ni eden od njih), zaradi katerih plač v javnem sektorju ne smemo zviševati. Pozneje je dodal tudi, da je treba zmanjševati število zaposlenih v javnem sektorju, ob čemer se vselej sprašujemo, ali ljudje, kot je on, ob tem mislijo nase ali na koga drugega. Kako ločijo med ljudmi, ki smejo biti zaposleni v javnem sektorju, in tistimi, ki tega ne smejo in se morajo preživljati na trgu? Če se mu zdi, da je zaposlenih v javnem sektorju preveč – zakaj ni svetel zgled drugim javnosektorašem in se pridruži nam, ki smo na trgu? Novinar Gorazd Hočevar je naštel še nekaj katastrofičnih posledic dviga DDV-ja in prispevek se je končal. Skratka, Odmevi so pripravili cel prispevek o temi, ki je ni, obnašali pa so se, kakor da se bo dvig DDV-ja zgodil jutri. V tem je problem fake news: videti je kot novica, zveni kot novica – le da ni novica.

Sicer pa Odmevi očitno niso le generator lažnih novic, ampak služijo tudi kot piarovska agencija in v prime timu ponujajo termine za tiskovne konference. Tako je bil vsaj videti torkov nastop Janeza Janše pri Rosviti Pesek. Potem ko je cel dan tolkel po medijih ter s pomočjo mašinerije SDS obračunaval z novinarji, se je pri Rosviti Pesek pojavil nekoliko skesan, poln pojasnil – in skoraj se mu je uspelo povsem zadržati, da ni bil žaljiv. Seveda je diskreditiral Novo Ljubljansko banko in dejal, da je 32-letna državljanka BiH, ki je stranki SDS posodila skoraj pol milijona evrov, bolj zaupanja vredna od vseh bank v Sloveniji, ki naj bi po njegovem prale denar, sploh »Nova Ljubljanska banka, ki je oprala milijardo evrov za teroriste«.

Rosvita Pesek je vse, kar je govoril Janša, mirno poslušala, ni ugovarjala, strpno je počakala, da je končal, kar je imel povedati – ne glede na to, kako abotno je bilo vse skupaj. Niti enega neprijetnega vprašanja. Niti enega podvprašanja. Profesionalna tiskovna konferenca.

Očitno »prvorazrednim«, če uporabimo Janševo priljubljeno besedo, na nacionalki pripada posebna obravnava, pa čeprav žalijo njihove novinarke in ne plačujejo RTV-prispevka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.