MLADINA Trgovina

Goran Kompoš  |  foto: Igor Škafar

12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Kultura  |  Dogodki

King Krule! Kraftwerk!

Letošnji najbolj pričakovani koncerti – izbrani med tistimi, ki so že napovedani

Navdušujoč nastop skupine Kraftwerk leta 2004 v ljubljanskih Križankah. Bo tako tudi v Stožicah?

Navdušujoč nastop skupine Kraftwerk leta 2004 v ljubljanskih Križankah. Bo tako tudi v Hali Tivoli?

Skromna koncertna ponudba v prvi polovici januarja je že kar praviloma namenjena temu, da koncertni ljubitelji pogledamo, kaj vse se obeta v prihodnjih tednih in mesecih. Prav dolgo se letos ne bomo dolgočasili. Že konec januarja se bo na različnih ljubljanskih prizoriščih namreč zgodil četrti festival Ment z žanrsko pestrim naborom perspektivnih glasbenih ustvarjalcev iz dobršnega dela Evrope in letošnjo glavno atrakcijo, priljubljenim škotskim rap/R&B/pop triom Young Fathers.

Našo največjo koncertno dvorano, Areno Stožice, in privržence opere oziroma crossoverja bo 20. januarja ogrel znameniti španski tenorist Plácido Domingo. 12. maja bo tam nastopil njegov rojak, »kralj latino popa« Enrique Iglesias. Na istem prizorišču bomo s koncertoma zasedb Plavi orkestar (15. februarja) in Bijelo dugme (9. marca) lahko podoživeli nekdanje rivalstvo med najpriljubljenejšima jugoslovanskima bendoma. Ljubitelji elektronike bi si v Stožicah zlahka predstavljali tudi nastop skupine Kraftwerk, ki se po 14 letih s svojim 3D-šovom vrača v Ljubljano, a zasedba, ki je pred štirimi desetletji postavila temelje elektronske in sintpopovske glasbe, bo tokrat nastopila v Hali Tivoli.

Mlado, trendovsko občinstvo bo na svoj račun prišlo 11. februarja, ko bo v ljubljanskem Kinu Šiška svojo novo ploščo, s katero se je znašel na najvišjih mestih mnogih lanskih lestvic, predstavil londonski posebnež z grobim soulovskim glasom King Krule. Dva tedna pozneje bo tam nastopil njegov someščan Ghostpoet, med drugim sodelavec zasedbe Massive Attack in dvakratni nominiranec za nagrado mercury, ki jo podeljujejo britanskim glasbenim presežkom. Indiepopovskemu februarju v Kinu Šiška bo piko na i postavila še vse priljubljenejša nemška zasedba Milky Chance (28. februarja).

V Cankarjevem domu bomo v sklopu serialke Cankarjevi torki lahko prisluhnili koncertom številnih domačih (Ana Pupedan in Jani Kovačič, Lačni Franz, Silence ...) in tujih (Fred Frith, Mary Halvorson, Sons of Kemet ...) ustvarjalcev. Še posebej atraktiven koncert pa se v hramu kulture obeta 18. aprila s francosko zvezdnico Camille, ki tradicijo šansona mojstrsko križa z avanturističnim sodobnim popom. Za jazzovske sladokusce bo na ljubljanski Metelkovi tudi letos poskrbela serialka Defonija, kjer bodo 23. februarja denimo gostili skandinavske razgrajače Fire!.

Pestro koncertno dogajanje se ponuja tudi ob naših mejah. Pa najsi gre za koncerte najpopularnejših imen iz glasbenega sveta, kot so Rod Stewart (2. februarja, Zagreb), James Blunt (8. avgusta, Celovec) in Iron Maiden (17. julija, Trst), ali pa velike festivale. Zagrebški INmusic, ki bo konec junija, je denimo že napovedal Nicka Cava & the Bad Seeds, Davida Byrna, Queens of the Stone Age ter Alice in Chains. V Gradcu pa se med 28. februarjem in 4. marcem obeta praznik za vse privržence sodobne elektronske glasbe, ki bodo na festivalu Elevate lahko uživali v nastopih takih mojstrov, kot so DJ Koze, John Maus, Objekt, Errorsmith, Ben Frost, in mnogih drugih. Ja, ob tako zanimivih napovedih o koncertnem dogajanju v naslednjega pol leta, prvih dveh januarskih sušnih tednov ne bo težko preboleti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.