Izak Košir

 |  Mladina 5  |  Politika

Seznam spomeničarjev

Prejemniki prestižnega priznanja spomenica 1941

Spomenica 1941

Spomenica 1941
© Vojni muzej Logatec

V okviru Vojnega muzeja Logatec, prepoznavnega po raziskovalni in publicistični dejavnosti tako o 1. in 2. svetovni vojni kot osamosvojitveni vojni za Slovenijo, je izšla prva obsežna knjiga o partizanski spomenici 1941. Vsebuje do zdaj najobsežnejši seznam nosilcev tega priznanja, ki formalno sicer ni sodilo med odlikovanja, po pomenu in ugledu pa je bila to visoko cenjena nagrada za prvoborce narodnoosvobodilnega boja (NOB) na Slovenskem. Stopničko višje je bil le red narodnega heroja.

Knjiga, ki jo je uredil direktor muzeja, sicer nekdanji novinar, zgodovinar in veteran vojne za Slovenijo Janez J. Švajncer, se razteza na 212 straneh ter predstavlja nastanek, razvoj in podeljevanje tega visokega priznanja, opremljena pa je tudi s številnimi fotografijami najbolj znanih nosilcev spomenice pri nas. V obsežni študiji je tudi poimenski seznam (s podatki odlikovanca oziroma odlikovanke ter krajem, kjer se spomenica danes nahaja; nekatere namreč še vedno hranijo potomci, spet druge so shranjene v muzejih in arhivih) s 1811 imeni nosilcev in nosilk spomenice na Slovenskem, vključno s pojasnili, zakaj so jo nekateri prejeli in zakaj nekaterim (včasih tudi neupravičeno) ni bila dodeljena. Nekaterim pa je bila spomenica zaradi takšnih in drugačnih razlogov tudi odvzeta.

Pomembnejši ko je nosilec partizanske spomenice, nižjo podeljeno številko ima. Spomenic je bilo več vrst, zato se po videzu med seboj razlikujejo – prve tipe (na navoj) je izdelal Monetni dvor že med vojno, druge, ki so jih ustvarili IKOM, BK ter GK (preurejene na iglo), pa so bile izdelane po vojni. S prvim tipom je bilo v Jugoslaviji odlikovanih 12.430 borcev, pozneje pa je številka v nekdanji skupni državi narasla na 27.629.

Tiste vrednejše se prek spleta ne prodajajo, saj se večinoma, če bi radi kakšno kupili, prodajajo le znotraj zbirateljskih krogov. Smo pa našli nekaj deset tistih, ki so bile izdelane po vojni (nekatere so poškodovane), večinoma hrvaške, ki jih prek spleta lahko kupite za 80 evrov, denimo tisto z zaporedno številko 6285.

Prvoborci oziroma »spomeničarji«, kot jim tudi pravijo, so za svoje zasluge prejemali različne državne ugodnosti, med njimi prednosti pri štipendijah in drugih ugodnostih pri šolanju, zdravstveno varstvo, pravico do popusta pri javnih prevozih, višje pokojnine ter pogreb na državne stroške.

Avtor knjige Janez J. Švajncer je izdal že več del o odlikovanjih na Slovenskem, med njimi Odlikovanja in znaki na Slovenskem (1978) ter Partizanska odlikovanja, znaki in medalje (1985). Za leposlovje, natančneje za roman Čuden dan v Bukevci, je leta 1983 prejel Kajuhovo nagrado, urejal pa je tudi reviji Slovenska vojska in Vojnozgodovinski zbornik. Vojni muzej Logatec, ki deluje neprofitno, je do danes izdal že več kot 80 strokovnih knjig, eksponati iz njegovih obsežnih zbirk pa so bili javno predstavljeni na številnih razstavah v drugih muzejih doma in po svetu. Knjigo Partizanska spomenica 1941 lahko naročite prek njihove uradne spletne strani na www.vml.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.