Izak Košir

 |  Mladina 5  |  Politika

Cerar lahko reši zastavo

Živadinov slovenske zastave, ki je bila v vesolju, ne bo zažgal, temveč jo bo prodal

Dragan Živadinov z rezultati posvetovalnega referenduma o zažigu zastave

Dragan Živadinov z rezultati posvetovalnega referenduma o zažigu zastave
© Borut Krajnc

Na 27. seji Nacionalnega sveta za kulturo (NSK), ki mu predseduje Uršula Cetinski, sicer direktorica Cankarjevega doma, kjer so razpravljali o trenutnem stanju na področju nevladne kulture in o kulturnih vsebinah na nacionalni televiziji, je za performans poskrbel umetnik Dragan Živadinov. Napovedal je »posvetovalni referendum«, kjer se bodo morali udeleženci opredeliti, ali so za to, da vlada (oziroma v njenem imenu premier Miro Cerar) prvo slovensko zastavo, ki je bila v vesolju (od 4. do 18. marca 1994 v okviru odprave Columbia), odkupi za 960.000 evrov, znesek pa nameni neodvisnim umetnikom in umetnicam. V nasprotnem primeru naj bi jo Živadinov 8. februarja, na dan kulture, protestno zažgal, in sicer »zaradi državnega nasilja nad umetnostjo v času Cerarjeve vlade ter pod kulturnim ministrovanjem Toneta Peršaka«.

Rezultate referenduma so predstavili pretekli torek na Novi pošti. Po podatkih komisije je bilo v dvorani in prek strani na Facebooku prisotnih 107 udeleženk in udeležencev. 21 jih ni glasovalo, 86 prisotnih pa je oddalo svoj glas, od tega 54 v dvorani in 32 prek Facebooka: 78 jih je glasovalo za to, da Cerar odkupi zastavo, le 6 jih je bilo za njen zažig, 2 glasovnici pa sta bili neveljavni. Rezultate je potrdil referendumski odbor, ki so ga sestavljali predsednica Urška Brodar ter člana Tina Dobnik in Anže Rogelj.

Slovenskemu premierju so dali čas do 7. februarja do 19. ure. Živadinov je poudaril, da Cerarju svetujejo, naj po pravni poti odkupi prvo slovensko zastavo, ki je bila v realnem vesolju, s tem pa v svoji državi delno in začasno razreši problem neodvisne umetniške produkcije. »Verjamemo, da mu je mar za državo in slovensko zastavo, ki je njen simbol,« je dodal. Omenjeno zastavo je umetnik primerjal z Brižinskimi spomeniki, katerih žalostna usoda je, da jih hranijo v Nemčiji. Živadinov je poudaril tudi, da se zavedajo neprecenljive vrednosti zastave, ki jo je v vesolje ponesel astronavt Ronald Šega, a so višino slabega milijona evrov določili zato, da vsaj delno popravijo krivice, ki jih je povzročil minister za kulturo Tone Peršak. Tudi slednji se ne bo tako zlahka izmazal, saj je Živadinov v imenu nevladnikov izrazil zahtevo, da ga Cerar pozove k odstopu: prav Peršak naj bi jih namreč prisilil, da so morali »simbol naše državnosti poslati na trg«. Ker kot minister za kulturo ne opravlja svojega dela, ga tudi umetniki ne morejo.

Prodaja te zastave sicer poteka že od leta 2015 v Mestnem muzeju Ljubljana, a kupca še ni našla. Živadinov, katerega zavod Delak je izpadel iz zadnjega štiriletnega programskega razpisa za nevladne organizacije, je opomnil, da so s to gesto Cerarju ponudili predkupno pravico. Če je ne bo izkoristil, bodo zastavo ponujali na trgu, dokler je nekdo ne kupi. Živadinov meni, da lahko Cerar brez večjih težav zastavo odkupi prek določenih institucij, »vlada pa naj za odkup zastave poišče pravno podlago«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.