MLADINA Trgovina

Vanja Pirc

2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Ekonomija

Lajk za delček bitcoina

Spletni prevaranti zdaj kupujejo tudi kriptovalute 

Nedavno je na družbenem omrežju Instagram zaokrožil poziv k sledenju profila slovenske izpostave trgovine Zara. Na prvi pogled je bil mamljiv: prvim 20.000 sledilcem je obljubljal bon za 150 evrov. A v Sloveniji pač ni podjetja, ki bi zgolj zato, da bi dobilo nekaj lajkov, skozi okno vrglo tri milijone evrov. Šlo je torej za lažni profil in očitno prevaro.

Prevare so sicer del spletnega vsakdana, res pa je, da se vseskozi pojavljajo nove prevarantske metode. Med družbenimi omrežji za najbolj priljubljenega pri goljufih velja Facebook, zdaj vse bolj odkrivajo Instagram, denimo z lažnimi profili trgovskih blagovnih znamk. Tokratna prevara pa je bila sploh nekaj posebnega, saj nakazuje tudi novo smer, v katero se preusmerjajo spletni prevaranti. V preteklosti so žrtve, ki so jim nasedle na družbenih omrežjih, vpisovali v SMS-klube, kjer so jim potem zaračunavali (dnevno) članarino. Po novem jih s prevaro prisilijo v kupovanje kriptovalut.

Tisti, ki so sledili lažnemu profilu Zare, so namreč prejeli obvestilo s čestitko z dodanim navodilom v polomljeni slovenščini, da morajo, če želijo bon unovčiti, »poslati SMS sporočilo Bitins 50 na številko 7444 in povratni sms potrdite s klicom na *188#«. Tisti, ki so SMS sporočilo poslali, so prek Monete kupili bon za nakup kriptovalut bitcoin ali ether ponudnika Bitins. Ostali, ki so goljufom poslali tudi potrditveno kodo, pa so dejansko kupili kos bitcoina, vreden 50 evrov.

Koliko od 7800 naivnežev, ki so sledili lažnemu Zarinemu profilu, je prevarantu nasedlo, še ni znano. Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-CERT) je vse oškodovane pozval, naj goljufijo čim prej prijavijo policiji. Prijavo zoper neznanega storilca je podalo tudi podjetje Zara.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.