MLADINA Trgovina

V napačnem življenju

Melania Trump je največja skrivnost tega predsedniškega mandata. Zdaj je opaziti znamenja, da na moža gleda vse bolj kritično.

Ofdonald ali #metoo: Melania Trump v Diorjevi obleki ob prihodu v kongres pred Donaldovim letnim nagovorom državi

Ofdonald ali #metoo: Melania Trump v Diorjevi obleki ob prihodu v kongres pred Donaldovim letnim nagovorom državi
© Profimedia

Šepav je bil že začetek. Najprej se je zdelo, kot bi Donald Trump pozabil, da je s seboj pripeljal ženo, saj se je sam pognal po stopnicah navzgor proti Beli hiši. Nato je Melania Trump Michelle Obama smela izročiti darilno škatlo iz Tiffanyja, s katero obdarovanka ni vedela, kaj početi. To je bil dan prevzema poslov, kamere so snemale in vsa država je videla ta nerodni prizor. Takšni so bili začetki Melanie Trump v vlogi prve dame.

Michelle Obama je to snidenje pred kratkim opisala v oddaji Ellen DeGeneres. Njen nastop v oddaji je bil tako osvežujoč zato, ker je državo spomnila na boljše, manj sramotne čase, na obdobje, ko je v Beli hiši živel par, ki se je ljubil in spoštoval, vladala je sproščenost namesto napetosti in hladnosti. »Ah, škatla iz Tiffanyja,« je smehljaje se rekla Michelle Obama v oddaji Ellen. Njena prva misel je bila: »Kaj naj zdaj s tem?« Protokol namreč ne predvideva izročitve darila.

»Kaj pa je bilo v njej?« je vprašala gostiteljica.

»Okvir za fotografijo.«

Michelle Obama ni bilo treba reči ničesar več. Številni ljudje v Združenih državah Amerike jo imajo za najbolj frajersko prvo damo v zgodovini in ji občinstvu ni treba pojasnjevati, kakšno je njeno mnenje o tako imenovanem darilu – nakup takšnih daril žene newyorških milijarderjev pogosto zaupajo šoferjem, če jim na pamet ne pade nič primernega. Okvir za fotografijo iz Tiffanyja. Obstaja kaj še bolj omlednega?

To je bil res slab teden za Melanio Trump. Neprostovoljno je zašla v soj žarometov in vsa država je govorila o njej. Enako je bilo v torek, 30. januarja, ko sta se z možem vsak s svojim avtomobilom odpeljala iz Bele hiše na Kapitol, kjer je Trump v kongresu imel letni nagovor o razmerah v državi.

Navadno ob takih priložnostih predsednika spremlja žena. Melania Trump se je očitno odločila drugače, v Washingtonu pa so si to razlagali kot žaljivo dejanje uporništva.

Prizor je zbudil nejevoljo, ker je bil to njen prvi javni nastop, odkar se razpravlja o domnevnem razmerju njenega moža. Sredi januarja so v Wall Street Journalu objavili, da naj bi bil Donald Trump igralki v pornografskih filmih Stormy Daniels pred predsedniškimi volitvami nakazal 130 tisoč dolarjev za molk o njegovem skoku čez plot.

V prid Melanie Trump govori, da je vseeno kolikor toliko priljubljena. Po raziskavah javnega mnenja je všeč neprimerno več ljudem kot predsednik.

Melania Trump naj bi bila za to izvedela iz časopisa. Zgodilo naj bi se bilo leta 2006, tik po rojstvu njunega sina Barrona. Oba, Trump in Stormy Daniels, to zanikata, vendar dokazi govorijo drugače. Melania Trump moža poleg tega ni spremljala na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, čeprav je bilo to predvideno, temveč je v Washingtonu obiskala muzej, posvečen holokavstu. Je bil tudi to odziv na moževe izjave v preteklosti, iz katerih je bilo mogoče razbrati naklonjenost neonacistom, kot je zapisala kolumnistka Maureen Dowd?

V torek je bilo torej mogoče opazovati prvo damo, ki se je smehljala kot izklesana, ko je umirjeno stopala po Kapitolu. Za priložnost je izbrala hlačni kostim smetanaste barve oblikovalca Christiana Diorja, s čimer je sprožila ugibanja, da je solidarna z nekdanjim gibanjem sufražetk za večje ženske pravice, saj so njegove privrženke pogosto nosile bele obleke (vendar ne Diorjevih). Opazovalci so poleg tega opozorili, da prva dama med ploskanjem ni vstala tako kot vsi drugi, ko je njen mož za govorniškim pultom govoril o pomenu družine.

Melania Trump je zadnje leto največja uganka v Washingtonu. Je enigma, molčeči misterij. Kaj meni o možu, kaj si misli o njegovem vodenju države? Lahko vpliva nanj, in če ne, kako to? Čim manj jo je videti, tem večja je želja, da bi jo razumeli. Pisateljica in strokovnjakinja za predsedniške žene Kate Anderson Brower je pred kratkim v New York Timesu napisala, da je Melania Trump najbolj zadržana prva dama po Bess Truman v povojnih letih. Kljub temu je radikalna, saj se trmasto upira temu, da bi javno podpirala moža in ga branila pred kritikami. Molk Melanie Trump, je napisala Browerjeva, je dejanje nemega upora proti tej arhaični službi.

Melanijina eksegeza je v washingtonskih političnih in novinarskih krogih poleg ugibanj o naslednjem razkritju posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, pristojnega za preiskovanje ruske afere, že dolgo najljubša tema. Ni časopisa ali televizijske postaje, ki si ne prizadeva za notranji vpogled v nemo predsednikovo ženo, včasih bolj, včasih manj uspešno. Enotni so si le v tem, da Melania Trump deluje kot ženska, ki je ujeta v napačnem življenju.

V ameriški prestolnici je treba imeti debelo kožo, in to velja predvsem za žene serijskih zločincev. Novinar Michael Wolff je v knjigi Fire and Fury (Ogenj in bes) razkril, kako obseden je bil Trump z drugimi ženskami tudi po poroki z Melanio. Knjiga je naprodaj od začetka januarja in prodali so je že dva milijona izvodov – to pa ni ravno prijetno, če si žena, ki se je poročila s tem tipom.

Wolff je zadnje tedne pogost gost pogovornih oddaj in namiguje, da naj bi bil Trump imel razmerje tudi z ameriško veleposlanico v OZN Nikki Haley. Dokazov za to sicer ni predložil, vendar tudi te govorice niso ravno pripomogle k boljšemu razpoloženju v Beli hiši.

Vprašanje, kdo je Melania Trump, je politično pomembno. Čeprav položaja prve dame uradno niso nikoli natančno definirali, ima v Beli hiši pisarno in ekipo sodelavcev. Predsednikova žena – in nekoč verjetno tudi predsedničin mož – opravlja družbene naloge in govori o družbeno pomembnih temah, o katerih se premalo govori. Poleg tega je biti ameriški predsednik najbolj osamljen poklic na svetu in v preteklosti so številne žene zato pridobile velik vpliv.

Nancy Reagan je bila dejavna v boju proti mamilom in je po moževem okrevanju po operaciji želela vplivati na njegov urnik, s čimer se je zelo zamerila vodji osebja. Hillary Clinton je imela pisarno v zahodnem krilu Bele hiše, ki je pravzaprav rezervirano za predsednikove ljudi, in je sodelovala pri reformi zdravstvenega sistema. Laura Bush se je zavzemala za pravice žensk, Michelle Obama se je bojevala proti debelosti pri otrocih, za več gibanja in zdravo prehrano v šolskih jedilnicah. V Belo hišo je prinesla življenje in pristnost. Tam je živel enakopraven par, ne moški s prikolico, vsaj tako so ju videli Američani.

Dolgo je trajalo, da se je Melania Trump znašla v novi vlogi. Šele pet mesecev po začetku moževega mandata se je s sinom preselila v Washington, ko je Barron v New Yorku končal šolsko leto. V redkih kratkih govorih, ki jih je odtlej imela, se je zavzela za žrtve orkanov in otroke. Poleg tega je med predvolilnim bojem obljubila, da se bo bojevala proti spletnemu nadlegovanju, v čemer se, glede na to, da mož na Twitterju žali strankarske kolege, skriva precej ironičnosti.

Kot pravi Michael Wolff, je bila Melania Trump ena redkih v Trumpovi bližini, ki so verjeli, da bo zmagal na volitvah. Tega se je bala, saj je vedela, da bosta v Washingtonu potisnjena pod jarke žaromete na političnem odru in da bo njenega skrbno ograjenega luksuznega življenja v Trumpovem stolpu v New Yorku konec.

Morda se tudi zato ni bistveno vznemirjala zaradi topoglave moževe izjave Zgrabi jih za muco, ki je nekaj tednov pred volitvami pricurljala v javnost. Zagovarjala ga je sicer, da gre za moško blebetanje, vendar se je skrivaj veselila, da so se moževe možnosti za predsedniški položaj s tem zmanjšale, trdi Wolff. Ko je dan po volitvah dojela, da bo postala prva dama, je izbruhnila v jok. In to niso bile solze sreče.

Ko je Melania Trump med potovanjem po Bližnjem vzhodu in Evropi večkrat odrinila moževo dlan, je skoraj izbruhnila državna afera.

V prid Melanie Trump govori, da je vseeno kolikor toliko priljubljena. Po raziskavah javnega mnenja je všeč neprimerno več ljudem kot predsednik, konservativci pa jo slavijo tudi kot stilsko vzornico.

Privrženci demokratov jo gledajo z mešanico nejevolje in sočutja. Številni jo imajo za nekoliko preprosto. V New Yorkerju so v enem od portretov pripomnili, da je Melania po leta 1775 rojeni Britanki Louisi Adams šele druga priseljenka na položaju – Adamsova je sicer igrala harfo, pisala satirične drame, vzgojila štiri otroke in se posvetila gojenju sviloprejk. Melania Trump je pod konjički naštela pilates in prebiranje revij.

Američani imajo radi dvorne spletke, tudi zato so vsi pozorni na prvo damo. Predsedniški par je še najboljši približek kraljevi družini, ki je v ZDA nikoli niso smeli imeti. Vsak dogodek analizirajo in komentirajo. Ko je Melania Trump lani med potovanjem po Bližnjem vzhodu in Evropi z obzirno, a vseeno opaženo kretnjo večkrat odrinila moževo dlan, je skoraj izbruhnila državna afera.

Melania Trump si ne dovoli vsega in predsednik to vedno znova občuti tudi v javnosti. V govoru pred OZN septembra lani je povedala, da je najpomembnejša in najlepša vloga, kar jih je imela v življenju, vloga mame. Sina ima rada. Hoče imeti svoj mir. Morda bo sčasoma ugotovila, da se je poročila z napačnim moškim. 

© 2017 Der Spiegel

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.