Popravek in opravičilo

V prejšnji Mladini se mi je zgodila precej neprijetna reč, zaradi katere sem predvsem voditelju Odmevov Slavku Bobovniku dolžan opravičilo. Skliceval sem se namreč na Odmeve iz začetka februarja. A iz februarja 2017.

Šlo je za tole. Mediji so konec januarja (2018) objavili informacijo evropskega statističnega urada, češ da ima Slovenija najvišji delež slabih posojil v BDP-ju med vsemi državami članicami EU. Novica je bila dejansko predstavljena napačno ali površno – Slovenija je v EU res prva po slabih posojilih, a po slabih posojilih »vlade«, in sicer zato, ker je slaba banka (DUTB) pri nas v javni lasti. Glede na vsa posojila v državi je v resnici Slovenija na osmem mestu.

V članku sem si še najbolj »sposodil« voditelja odmevov Bobovnika, privoščljivo sem zapisal, da je na tisti dan oddajo začel izredno dramatično, z besedami »Slovenija ostaja rekorderka po deležu slabih posojil med članicami Evropske unije namreč«. A se je gospod Bobovnik spomnil, da letos teh Odmevov ni bilo. Izkazalo se je, da sem se skliceval na Odmeve iz leta 2017, objavljene na isti dan, ko je Eurostat, tudi lani torej, objavil isto informacijo, ki so jo večinoma mediji podobno (napačno) povzeli.

Seveda ni kriv Google, ki zgolj pri starejših zadetkih navaja datum, ali kak drug elektronski škrat, ampak izključno jaz sam in moja površnost, zaradi katere se gospodu Bobovniku tudi opravičujem. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.