MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

2. 3. 2018  |  Mladina 9  |  Politika

Ne računajte na nas

Država zavrnila financiranje tekmovanj v znanju naravoslovja

Tekmovanje za Vegovo priznanje, v okviru katerega učenci in dijaki slovenskih šol tekmujejo v znanju matematike, ima v Sloveniji več kot 60-letno tradicijo. Vsako leto se za bronasto, srebrno in zlato priznanje poteguje več deset tisoč otrok. Tekmovanje organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov (DMFA). V pretežni meri ga financirajo s pomočjo kotizacij, ki znašajo evro in pol na otroka. A vedno doslej je nekaj tisoč evrov primaknila tudi država. Do lani. Na lanskem razpisu Zavoda za šolstvo za sofinanciranje tekmovanj iz znanja so bili neuspešni.

Od 67 prejetih vlog za sofinanciranje tekmovanj je Zavod za šolstvo zavrnil 16 vlog. Ne samo tekmovanje za Vegovo priznanje, brez državnega sofinanciranja sta ostali tudi tekmovanje v znanju kemije za Preglova priznanja in pa tekmovanje v logiki, ki ju prireja Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). »Zavod za šolstvo je s to potezo degradiral skoraj vsa tista tekmovanja, ki med učitelji, profesorji, učenci, dijaki in javnostjo uživajo največji ugled,« so zapisali pri ZOTKS, kjer so se po več mesecih neuspešnih dogovarjanj o zapletu odločili obvestiti javnost.

Ne gre za to, da bi bila izvedba tekmovanj v tem trenutku ogrožena zaradi pomanjkanja sredstev. Sredstva z razpisov pomenijo manjši del financiranja in znašajo nekaj tisoč evrov. »Enoletna odsotnost financiranja ne bo ogrozila izvedbe tekmovanj,« pravi dr. Matjaž Željko iz DMFA. »Če pa se bo to nadaljevalo, se bodo pojavile težave.«

Ne samo za organizatorje, temveč tudi za tekmovalce. Priznanja z omenjenih tekmovanj namreč marsikateremu učencu omogočijo uspešno pridobitev Zoisove štipendije za nadarjene. A za to, da bi uspehi na tekmovanjih lahko šteli za pridobitev Zoisove štipendije, mora biti tekmovanje financirano iz javnih sredstev. Lahko je tekmovanje še tako kakovostno, če nima javnega financiranja, učencu ne bo pomagalo. »Če se nekajkrat zapored zgodi, da ne dobimo javnega denarja, se lahko zgodi, da naša tekmovanja ne bi več štela za pridobitev Zoisovih štipendij,« opozarja glavni tajnik ZOTKS Jožef Školč.

Tu se stvar še dodatno zaplete. Na Zavodu za šolstvo so prepričani, da tudi prihodki iz kotizacij za tekmovanja štejejo za javna sredstva. Račun namreč organizatorji pošljejo šolam. »Razlog za zavrnitev večine vlog je bilo dejstvo, da je organizator tekmovanj iz drugih javnih virov pridobil sredstva v višini, ki je presegala z javnim razpisom določene upravičene stroške tekmovanja. Dvojno financiranje iz javnih sredstev pa je prepovedano,« so zapisali v pojasnilu.

Vendar šole sredstva za plačilo računov za kotizacijo dobijo na različne načine. Nekatere šole obveznosti poravnajo iz šolskega sklada, nekatere pa znesek preprosto dodajo na položnico za starše. In kot pravi Matjaž Željko, so jim z javnega sklada, ki podeljuje Zoisove štipendije, odgovorili, da prihodkov iz kotizacij ni mogoče šteti za javno financiranje.

Nekatera najprestižnejša tekmovanja v znanju naravoslovja so se znašla v negotovosti. »Barbarstvo in kratkovidnost! Na teh tekmovanjih s(m)o se oblikovale generacije naravoslovcev,« je na Twitterju ogorčen zapisal dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.