IK, STA

 |  Politika

Največ podpore za novo urednico informativnega programa Manici Janežič Ambrožič

Uredništvo informativnega programa je večinsko podporo (okoli 70 odstotkov) za mesto odgovorne urednice namenilo voditeljici Manici Janežič Ambrožič. Le dobrih 30 odstotkov pa je namenilo njenemu protikandidatu Valentinu Arehu. 

Manica Janežič Ambrožič je na dobri poti, da postane nova odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija

Manica Janežič Ambrožič je na dobri poti, da postane nova odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija. 
© RTVSLO

Člani uredništva informativnega programa Televizije Slovenija so se izrekli o kandidatih za odgovornega urednika. Večinsko, 70-odstotno podporo so namenili voditeljici dnevnika na TVS Manici Janežič Ambrožič. Njenega protikandidata, urednika v informativnem programu Valentina Areha pa je podprlo približno 3o odstokov tistih, ki so glasovali.

Kot so za STA pojasnili na Radioteleviziji Slovenija (RTV), je lahko namreč vsak član uredništva obkrožil enega ali pa tudi oba kandidata.

Janežič Ambrožičeva je za STA po glasovanju dejala, da je za podporo hvaležna. "Če bom imenovana, se zavedam, da je pred mano težko in odgovorno delo," je navedla. Poudarila je svojo zavezanost javnemu RTV servisu in dodala, da se zaveda njegovega pomena za družbo.

Mnenje članov uredništva informativnega programa direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj namreč ne zavezuje pri odločitvi, katerega kandidata bo predlagala v imenovanje generalnemu direktorju RTV Igorju Kaduncu.

Mnenje članov uredništva informativnega programa direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj namreč ne zavezuje pri odločitvi, katerega kandidata bo predlagala v imenovanje generalnemu direktorju RTV Igorju Kaduncu.

Če bi direktorica TVS predlagala kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine članov uredništva, bi imela večina članov pravico predlagati v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje, o čemer morajo obvestiti programski svet RTVS. V tem primeru bi Kadunc izbral kandidata po pridobitvi soglasja sveta.

Kadunc je sicer že sredi lanskega leta zaradi odmevnega primera Thompson predlagal tudi razrešitev Ljerke Bizilj, a ni dobil podpore programskega sveta. Sprva je bila zaradi tega primera v igri razrešitev tedanje odgovorne urednice informativnega programa televizije Jadranke Rebernik, vendar ji je Ljerka Bizilj najprej stopila v bran. Januarja letos pa je Kadunc sprejel sklep o razrešitvi Jadranke Rebernik, in to na predlog direktorice televizije.

Trenutno je na čelu informativnega programa TVS kot vršilec dolžnosti Vanja Vardjan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.