Borut Mekina

 |  Mladina 11  |  Politika

Koliko v resnici zaslužijo slovenski vojaki

Manipulacija generalštaba

Trenutno je v tujini, na misijah okoli 350 slovenskih vojakov, katerih povprečna plača znaša 4830 evrov bruto (na fotografiji enota slovenske vojske na mednarodni vojaški vaji v Nemčiji)

Trenutno je v tujini, na misijah okoli 350 slovenskih vojakov, katerih povprečna plača znaša 4830 evrov bruto (na fotografiji enota slovenske vojske na mednarodni vojaški vaji v Nemčiji)
© TSC Grafenwoehr

Načelnik generalštaba Alan Geder je na svoji predstavitvi poudaril kadrovsko stisko v Slovenski vojski. Rekel je, da je zagotovitev kadrovskih virov »glavni strateški izziv Slovenske vojske«, saj naj bi jo bilo v zadnjih treh letih zapustilo več kot sto vojakov na leto. Eden od vzrokov za odhod vojakov naj bi bila plača. Leta 2008 naj bi bila plača vojaka »znašala več kot 90 odstotkov povprečne slovenske bruto plače, danes je ta odstotek 55,« je dejal Geder. Podatki, ki jih je predstavil načelnik generalštaba, so že na prvi pogled nenavadni.

Po podatkih statističnega urada je povprečna mesečna bruto plača v zadnjem obdobju znašala 1626 evrov, Slovenska vojska pa na spletnih straneh vojakom obljublja plačo, brez dodatkov, od 1000 do 1373 evrov bruto. Ti zneski seveda ne vključujejo plačila dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki znaša od 70 do 80 evrov na mesec, nadomestila za povečan obseg dela, ki znaša približno 210 evrov bruto na mesec, terenskega dodatka, dodatka za sodelovanje v misijah v tujini, vojaških stanovanj …

Iz Slovenske vojske so pojasnili, da je načelnik generalštaba s »plačo vojaka« dejansko mislil najnižje mogoče izplačilo brez dodatkov oziroma plačo, »ki izhaja iz prve zaposlitve kandidata ob vstopu v Slovensko vojsko brez delovne dobe in se mu v času pripravništva izplačuje 90 odstotkov plače za njegovo formacijsko dolžnost«. Tako je Geder izračunal, da naj bi plača vojakov znašala 55 odstotkov slovenske bruto plače. Dejansko je ta številka precej višja. Glede na podatke ministrstva za javno upravo je novembra lani 5720 vojakov, zaposlenih v plačni podskupini C 04, v povprečju prejemalo plačo, ki znaša 113 odstotkov povprečne slovenske bruto plače ali natančno 1842 evrov bruto.

Povprečno vojaško plačo sicer gotovo zvišujejo plače tisti, ki se udeležujejo misij. Iz Slovenske vojske so pojasnili, da je v povprečju v tujini na misijah 320 pripadnikov Slovenske vojske, katerih plače nas na leto stanejo okoli 18,5 milijona evrov ali 4830 evrov bruto na mesec. Še več pa zaslužijo slovenski vojaki, zaposleni v Natovih strukturah. V Bruslju na več lokacijah, na Češkem, v Italiji od Milana do Neaplja, v Nemčiji od Ulma do Oberammergaua, na Nizozemskem, Poljskem, v Romuniji, Španiji pa Veliki Britaniji vse do ameriškega oporišča Norfolk je zaposlenih kakih 70 častnikov, podčastnikov, vojakov ali višjih vojaških uslužbencev Slovenske vojske, za katerih plače odštejemo približno sedem milijonov evrov na leto ali v povprečju 8300 evrov bruto na mesec.

Čeprav je Geder poudaril, da vojaki na Hrvaškem dobijo 126 odstotkov tamkajšnje povprečne plače, litovski vojaki pa 111 odstotkov, so plače vojakov v tujini podobne slovenskim. Slovenski vojak v povprečju prejme 22.104 evre bruto na leto, v Nemčiji, ki ima 34 odstotkov višji BDP, pa vojak prejme okoli 31 tisoč evrov bruto na leto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.