IK, STA

 |  Politika

Največ vprašanih bi prihodnjo vlado zaupalo Šarcu

Da je bil odstop predsednika vlade Mira Cerarja pravilen, ocenjuje skoraj dvotretjinska večina vprašanih v anketi Dela. Največ, 14 odstotkov, vprašanih pa bi prihodnjo vlado najraje zaupalo kamniškemu županu Marjanu Šarcu. 

Cerarjev odstop je še okrepil javno mnenje, da mora prihodnjo vlado voditi Marjan Šarec.

Cerarjev odstop je še okrepil javno mnenje, da mora prihodnjo vlado voditi Marjan Šarec.
© Uroš Abram

Da je bil sredin odstop predsednika vlade Mira Cerarja pravilen, ocenjuje skoraj dvotretjinska večina vprašanih v anketi Dela. Največ, 14 odstotkov, vprašanih bi prihodnjo vlado najraje zaupalo kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Kar 45 odstotkov se jih ne strinja z razveljavitvijo referenduma o drugem tiru.

Skoraj dve tretjini vprašanih oz. 65 odstotkov vprašanih v tokratni anketi Dela sta se strinjali z odločitvijo Mira Cerarja, da odstopi s funkcije predsednika vlade. Premierjevega odstopa ne podpira 22 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je 13 odstotkov odgovorilo z "ne vem".

Da je za Cerarjev odstop najbolj kriva razveljavitev referenduma, zaradi katere bodo morali volivci znova na volišča, je ocenilo 41 odstotkov vprašanih. Medtem pa jih 23 odstotkov vidi Cerarjev odstop kot posledico nesoglasij v koaliciji, 11 odstotkov v preplačani maketi drugega tira, devet odstotkov v neizpolnjenih reformah, pet odstotkov v propadu pogajanj s sindikati in dva odstotka zaradi stanja v zdravstvu.

Največ vprašanih (42 odstotkov) meni, da Cerarjev odstop ne bo škodil niti koristil njegovi stranki SMC na parlamentarnih volitvah. Da bo odstop škodil SMC na volitvah, meni 27 odstotkov vprašanih. Nasprotno, da bo odstop stranki koristil, pa meni 21 odstotkov anektiranih.

Največ vprašanih (42 odstotkov) meni, da Cerarjev odstop ne bo škodil niti koristil njegovi stranki SMC na parlamentarnih volitvah.

Največ, 14 odstotkov, vprašanih je ocenilo, da bi bilo vlado najbolje prepustiti kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Skoraj 11 odstotkov jih je ocenilo, da bi bil najboljši prihodnji mandatar predsednik SDS Janez Janša, sledi prvak SD Dejan Židan (9,9 odstotka) in na četrtem mestu je Cerar (7,4 odstotka), sledi pa predsednik SNS Zmago Jelinčič, za katerega meni, da bi bil najboljši prihodnji premier, 5,2 odstotka vprašanih.

V anketi se 45 odstotkov vprašanih ne strinja z razveljavitvijo referenduma o drugem tiru, nasprotno meni 39 odstotkov.

Zagotovo se bo ponovljenega referenduma o drugem tiru udeležilo 43 odstotkov vprašanih, 19 odstotkov se jih bo verjetno udeležilo referenduma. Medtem se ga verjetno ne bo udeležilo 10 odstotkov, zagotovo ne pa 17 odstotkov vprašanih.

Zakon o gradnji drugega tira podpira 65 odstotkov vprašanih, ne podpira ga 26 odstotkov.

Spletno in telefonsko anketo je izvedel Delo Stik 15. in 16. marca na vzorcu 530 anketirancev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.