IK, STA

 |  Politika

Šarec še vedno prvi, a mu podpora pada, Cerarju pa raste

V aprilski anketi Dela ostaja vodilna Lista Marjana Šarca, ki ji sledita SDS in SD. Vsem trem je podpora padla. Po drugi strani se je okrepila podpora Cerarjevi SMC.

Marjan Šarec (LMŠ) in Miro Cerar (SMC)

Marjan Šarec (LMŠ) in Miro Cerar (SMC)
© Mladina

Vrstni red strank v aprilski anketi Dela se glede na prejšnji mesec ni spreminjal. Vodilna ostaja Lista Marjana Šarca, ki ji sledita SDS in SD. A so vse tri stranke prejele nižjo podporo kot pred mesecem dni. Po drugi strani se je okrepila SMC na četrtem mestu, višjo podporo kot prejšnji mesec beležita tudi NSi in DeSUS.

Da bi volili Listo Marjana Šarca, je v tokratni anketi odgovorilo 15,1 odstotka vprašanih (marca 19,2 odstotka). SDS na drugem mestu in SD na tretjem sta precej izenačeni, za SDS se je opredelilo 12,7 odstotka anketiranih, za SD 12 odstotkov. Prva je marca beležila 14,1 odstotka, druga 13,4 odstotka.

Za 2,5 odstotne točke višjo podporo pa bi prejela SMC, ki je tokrat z 8,4 odstotka na četrtem mestu. Sledita ji NSi s šestimi odstotki (marca 5,5 odstotka) ter Levica, ki ohranja 4,9-odstotno podporo. Prav toliko vprašanih bi tokrat glasovalo za DeSUS (marca 3,2 odstotka).

Stranki SMC sledi NSi s šestimi odstotki (marca 5,5 odstotka) ter Levica, ki ohranja 4,9-odstotno podporo. Prav toliko vprašanih bi tokrat glasovalo za DeSUS (marca 3,2 odstotka).

Stranka Alenke Bratušek bi dobila 2,6 odstotka, Zeleni Slovenije 2,4 odstotka, Davkoplačevalci se ne damo več dva odstotka, Piratska stranka 1,9 odstotka, Združena levica (DSD, Sloga) pa 1,5 odstotka. SNS, SLS in Dobra država se gibljejo okoli odstotka, Združena desnica in Lista novinarja Bojana Požarja pa pod odstotkom.

V tokratni anketi so v Delu naredili tudi preizkus, koliko se razlikujejo strankarske preference, če vprašanje zastavijo z odprto ali zaprto listo. Razlik med eno in drugo metodo pri strankah tako rekoč ni, razen pri Listi Marjana Šarca. Ko so ljudem pustili, da sami izberejo stranko, bi ta namreč prejela za dobro polovico nižjo podporo, druge stranke pa so približno na isti ravni. Pri odprtem vprašanju je bistveno več tudi neopredeljenih, so navedli v Delu.

Na repu lestvice so SNS, SLS in Dobra država (okoli 1-odstotna podpora), Združena desnica in Lista novinarja Bojana Požarja pa imata manj kot odstotek podpore.

Na barometru priljubljenosti politikov vodilni ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki mu sledijo evropska komisarka Violeta Bulc, evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon in predsednik DZ Milan Brglez.

V aprilu je najvišje zvišanje ocene dosegel predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki je na lestvici na 17. mestu. Pri Marjanu Šarcu pa so zaznali največji padec priljubljenosti in je zdaj na je petem mestu. Tokrat sta bila najslabše ocenjena Karl Erjavec in Zmago Jelinčič in lestvico zapuščata, nanjo pa se vračata Janez Janša in Alenka Bratušek.

Delo vlade anketirani tokrat ocenjujejo s srednjo oceno 2,39, delo državnega zbora pa z oceno 2,42.

Spletno in telefonsko anketo je izvedel Delo Stik med 29. marcem in 5. aprilom med 1010 vprašanimi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.