MLADINA Trgovina

Izak Košir

13. 4. 2018  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Dogodki

David Lynch: Ogenj na odru, MGLC, Ljubljana

13/04 — 29/07

Danes se bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) odprla prva predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski in televizijski ustvarjalec (če naštejemo zgolj nekaj bolj izpostavljenih: serija Twin Peaks in filmi Modri žamet, Izgubljena cesta, Mulholland Drive), manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih. Kasneje se je v različnih obdobjih k likovni umetnosti nemalokrat vračal. Leta 2007 se je ob obisku eminentnega pariškega grafičnega studia Idem, ki je v preteklosti med drugim sodeloval z umetniki, kot so Picasso, Matisse, Miró in Dubuffet, navdušil nad tehniko litografije in risanjem neposredno na litografske kamne. Sedemdeset litografij, ki bodo na ogled na ljubljanski razstavi, je nastalo kot njegovo eksperimentiranje z izraznostjo grafičnega medija.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.