MLADINA Trgovina

Jure Trampuš

13. 4. 2018  |  Mladina 15  |  Politika

Tožibaba in ovaduh

Kaj sta Eva Irgl in Vinko Gorenak povedala nemškim politikom, ki so obiskali slovenski parlament?

Vinko Gorenak in Eva Irgl

Vinko Gorenak in Eva Irgl
© Borut Krajnc

Nekje v podzavesti se je v zvezi z nastankom slovenske države ohranila prigoda dr. Franceta Bučarja, prvega predsednika slovenskega parlamenta, profesorja, pravnika, z začetka leta 1988. Takrat je med gostovanjem v Medparlamentarni skupini za Vzhodno in Srednjo Evropo evropskega parlamenta v Strasbourgu prebral referat in v njem demokratične države Zahodne Evrope pozval, naj finančno ne podpirajo več propadlih projektov socialističnih državnih utopij. Zaradi tega nastopa, »ovajanja« v tujini, ga je Jože Smole, tedanji predsednik SZDL, razglasil za narodnega izdajalca. Bes politike ni pomagal, socialistične utopije, z jugoslovansko vred, so se v naslednjih letih sesule v prah. Bučar je imel kot politični samorastnik, četudi je bil v tem, kako je izrazil problem, večkrat površen in trd, prav. Kar je govoril v tujini, ni bila laž, ni bilo ovajanje, pač pa pravilna zaznava težav socialističnih gospodarstva in ureditve.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.